10 професии за хората, които обожават котки

котка Снимка: iStock

А ко животът ви да се върти около котките и мечтаната ви работа е нещо, свързано с тях - имаме много идеи за вас! От сериозни професии на пълен работен ден, до такива, които може да изпълнявате като хоби или на непълен работен ден - може да упражнявате различни професии, които ви позволяват да сте по някакъв начин в досег с тези елегантни прекрасни същества и да имате възможността да им се възхищавате безумно!

И така - представяме ви професии за истински фенове на котките!

1. Ветеринарен лекар

Да станете ветеринарен лекар е очевиден избор за любителите на животни като цяло, а не само на котките, тъй като можете да се съсредоточите върху тяхното лечени, когато те имат нужда от това. Това е невероятно сериозна, важна, уважавана и трудна професия, така че, за да станете ветеринарен лекар трябва да вземете решението си отрано, за да стартирате необходимото образование с бакалавърска степен, магистратура, допълнителни обучения, курсове, практика и отдаденост.

2. Работа с котенца в приют за животни

приют за коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тази работа е невероятно възнаграждаваща, защото котките в приютите се нуждаят от вашата любов и подкрепа – а какво по-хубаво от гушкането и грижата за тези същества? Всички приюти са уникални по отношение на това, което търсят в служителите, но можете да правите всичко - от работа като обучител до почистване, грижи или организиране на събития. Наистина има за всекиго по нещо.

3. Консултант в зоомагазин

коткаСнимка: iStock

Ако обичате да работите с хора и да им продавате качествени стоки (които са добри за котки!), тогава винаги можете да намерите очарователен бутик за домашни любимци, в който да работите. А ако някой собственик дойде с котката си в магазина (макар и да се случва рядко) - това може да е само бонус за вас!

4. Да отворите котешко кафене (или да работите в такова)

коткаСнимка: iStock

Ако бизнес нюх и искате да имате нещо свое - тогава помислете за отваряне на собствено котешко кафене. Те са на мода в градовете по цял свят. Освен това в много от котките в кафенетата могат да се осиновяват, така че може да използвате бизнеса си за чудесна кауза. Ако пък нямате възможността да отворите собствено котешко кафене - може просто да работите в такова.

5. Направете си блог, влог или акаунт в социалните канали

коткаСнимка: iStock

Писането за котки може да дойде във всякакви формати - писане на статии, заснемане на клипчета, акаунти в социални канали... имате много възможности. Ако искате да стигнете и до по-далеч, може да правите собствени проучвания, да пишете за конкретни издания, както и да си партнирате с учени или организации. За котките все още има малко изследвания, сравнение с кучетата, така че има много теми, които все още не изследвани.

6. Фотограф на котки

коткаСнимка: iStock

Тази работа е гъвкава по отношение на изискванията, от които се нуждаете – най-вече просто ви трябва любов към котките и малко талант и обучение зад обектива. Освен това практиката прави съвършеното, така че е важно да снимате колкото е възможно повече. Със сигурност фотограф на домашни любимци може да бъде невероятно интересна професия, тъй като улавянето на тяхната личност, връзката между хората и техните домашни любимци, както и фотографирането им в красиви сцени, ще ви даде възможност да играете малка роля в почитането и признаването на тяхната важност в животите на хората.

7. Грумър за котки

коткаСнимка: iStock

Обичате котки и имате усет към прическите? Опитайте вашите ножици при подстригване на котки - въпреки че не изисква специализирано образование или сертификат, и двете се препоръчват (и има много налични програми). Винаги можете да започнете работа в салон с всякакви животни, но да се откроете като „експерт по подстригване на котки“ или дори да отворите свой собствен магазин, фокусиран върху котките.

8. Специалист по котешко поведение

коткаСнимка: iStock

Макар че професията все още не съществува в България, в някои държави тя съществува (на английски език - cat behaviorist). За целта трябва да имате съответното образование или сертификат, за да изучите максималко подробно котешкото поведение, доколкото това е възможно. След което трябва да градите опит с котки, а защо не да градите кариера в тази сфера.

9. Гледач на котки

коткаСнимка: iStock

Това е чудесен начин да имате досег до тези прекрасни същества без да имате собствена котка (ако поради някаква причина нямате тази възможност) или пък просто искате да прекарвате повече време около котки. Съществуват приложения, сайтове или пък глупи в социалните мрежи, където може да предложите услугите си като човек, който се грижи за котки (или домашни любимци), когато собствениците им отсъстват от дома.

10. Дизайнер и строител на котешки мебели

коткаСнимка: iStock

Може да звучи смешно, но много собственици могат да имат нужда от помощ за котешкия си дом и аксесоари, където мъркащият приятел да може да живее пълноценно. В интернет сме свидетели на къде от къде по-сложини конструкции, къщи, дворове приспособени за котки (catios). Много собственици не биха могли да си построят сами, така че тази професия със сигурност е полезна и необходима.

Виж още