Какво представляват „уморените” котешки мустаци

котка Снимка: Pixabay

К отешките мустаци не са просто декорация за лице, заради които тези животни са още по-сладки. Те действат като мощни антени, които предават сигнали за заобикалящия свят към мозъка. Това помага на котката ви да се ориентира в пространството, дори Вселената.

Мустаците са тези, които помагат на мяукащия приятел да маневрира около мебелите в тъмна стая, да ловува бързодвижеща се плячка или пък да измери дали може се пъхне под дивана.

Макар и да звучи смешно, гальовният домашен любимец може да изпита необичаен проблем с „антените” си. Това се случва когато се храни или пие вода от купичка неподходяща за него. Ако тя е твърде малка и дълбока, той ще притиска мустаците си, което ще доведе до голям дискомфорт и дори до тяхното пречупване.

Dogsandcats.bg

Нека да научим повече да това състояние, за да можете да го избегнете!

Какво представляват уморените” мустаци

Космите на мустаците са много чувствителни и всеки път, когато котката ви влезе в контакт с обект или засече движение като малка промяна във въздушния поток или прашинка към лицето им, мустаците „улавят” тези съобщения и ги изпращат до мозъка.

Ако тези съобщения твърде много зачестят, това може да стресира котката и в крайна сметка да причини това, което някои наричат „уморени мустаци”. Има известни разногласия в това дали „умората“ е най-доброто описание на състоянието, тъй като това представлява по-скоро неприятно усещане отколкото истинска умора. „Стрес” също би било уместно да се използва за обяснение на това състояние.

Какво причинява умора в мустаците

котка ядеСнимка: iStock

Котешките мустаци могат да намерят стимулация в най-необичайните неща. Това например е купичката за храна и вода, както споменахме.Това неприятно усещане може да предизвика стрес в мъркащия ви приятел. Някои признаци, по които можете да разпознаете това е, ако котката ви откаже да яде, но видимо изглежда гладна. Също така, ако видите, че

домашният любимец винаги изкарва храната извън купичката си или пък потропва нервно всеки път преди хранене, може би е добре да смените съда с по-плитък и плосък.

По принцип това поведение може да се свърже и с други здравословни състояния като зъбни заболявания, тумори на устната кухина или стомашно-чревни проблеми. Разбира се, ако домашният ви любимец има здравословен проблем, той ще е съчетан с други симптоми, така че бихте могли да се посъветвате с вашия ветеринарен лекар.

Как може да се предотвратите умората на мустаците

Независимо дали това е поведенчески проблем или заболяване, имайте предвид, че котките не смятат, че яденото от купа е най-привлекателното нещо. Ясно е, че не можете да ги оставите да се хранят от пода, така че бихте могли да им осигурите по-голяма и плитка купа. Също така, в зоомагазините можете да откриете подложки, предвидени точно за поставяне на купите, така че няма да цапате наоколо, а и ще предотвратите храненето на котката ви от пода.

Относно купичката за вода- можете да подсигурите котешки фонтан, който освен че е осигурява течаща вода, би бил интересен и интерактивен за мъркащия ви съквартирант.

Мъркащите ни приятели често могат да са много капризни, но понякога тези поведения всъщност са продиктувани от дивата природа на котките, които все още се учат да се напаснат към домашния начин на живот. Едно от тези състояния са чувствителността на мустаците, която може да бъде провокирана от неудобна купа за храна. За щастие това е лесно преодолим проблем, просто трябва да смените купичката с по-голяма и плитка, а пък гальовният ви домашен любимец със сигурност ще бъде по-ентусиазиран да похапва обилно без да наранява мустачките си.

Вижте още:

Защо котките имат мустаци

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Виж още