Защо котките имат мустаци

котешки мустаци Снимка: iStock

П рави или къдрави, дълги или къси, мустаците са забележителна част от котките. Трудно би било да си представим гальовните животинчета без тях. Тези „аксесоари” обаче не са само за красота. Знаете ли, че те изпълняват ред важни функции и играят ключова роля във възприемането и взаимодействието с околната среда?

Нека да видим защо котките имат мустаци и как им служат!

Чувство за допир

Основната функция на котешките мустаци е усещането за допир.

Фоликулите, от които растат тези косми, са заобиколени от сензорни клетки. Тези рецептори предават информация до мозъка. По сходен начин нервните окончания на върховете на пръстите ни „комуникират” и изпращат сигнали до мозъка ни.

Dogsandcats.bg

Тези клетки се стимулират от най-малката промяна в косъма, което позволява на котките да усещат не само твърди предмети, но и въздушни течения и движения наблизо. Това помага на нашите мъркащи приятели да:

  • Оценят по-добре средата, която е наоколо
  • Да избегнат заплахи за лицето или очите им като насекоми, прашинки или предмети
  • Ловуват по-добре през нощта
  • Да преценят дали могат да се поберат в малки пространства

Чувство за ориентация

Второ важно приспособление на мустачките е тяхната проприоцептивна функция. Това възприятие отговаря за способността на животните (и хората) да осъзнават позицията си в пространството. Ако сте се чудили как докосвате носа си със затворени очи или как краката ви усещат когато ходите по твърда повърхност, трева или камъни - това се случва благодарение на проприоцепцията.

котешки мустациСнимка: котешки мустаци

С помощта на мустачките, мяукащите животни усещат начинът по който гравитацията ги „дърпа”. Това помага на котките да се ориентират спрямо Земята, което е много важно за животни, които винаги трябва да стъпват и на задните си крака.

Комуникация

Предполага се, че мустаците още служат за начин на комуникация с други котки или пък със собствениците си. Малките мускули около основата на мустаците позволяват на котките, които са стресирани да насочат мустаците си към потенциални запрахи или пък да ги отпуснат, ако са доволни.

Ако домашният ви любимец не се чувства добре, би могъл да го покаже, като дръпне мустаците си назад към лицето в гримаса.

Колко мустаци имат котките

При някои гальовни животни е трудно да се каже колко точно на брой са мустаците, тъй като те не са разположени равномерно, а при други растат на много специфични места.

Най-изявените мустаци са тези на горната устна и са в подредени в редове от по 4-5 мустака. По-късите мустаци са отпред, по-дългите отзад. Повечето мяукащи приятели имат около 12 мустака на всяка горна устна, по 3 над всяко око и няколко по-къси на брадичката си. Ако се загледате много внимателно в домашния си любимец, ще видите, че има няколко мустачки и на гърба на краката си, които помагат при катерене и ловуване.

Могат ли котките да наранят мустаците си

котешки мустациСнимка: iStock

Въпреки че котешките мустаци предават сензорна информация, самите те са съставени от кератин, точно както нашата коса, и нямат усещане.

Въпреки това, всеки фоликул на котешки мустак може да бъде свързан с до 100-200 неврона, а тяхното свръхстимулиране или „умората на мустаците“ са реални проблеми. Това обикновено се случва, ако мустаците постоянно се притискат поради някаква причина. Най-често това се случва при хранене или пиене на вода от купичка с неподходящ размер.

Ако забележите, че мъркащият ви приятел изглежда притеснен докато яде и пие вода или не се храни, ако не извади храната си на пода, може да не се чувства комфортно с мустаците си. Възможно е да предпочете по-плитки съдове, за да защити чувствителните си мустаци.

Също така, съществуват болести, които могат да засегнат косъма като инфекция, краста или кожни проблеми, които могат да атакуват фоликулите на котешките мустаци и могат да ги накарат да паднат или да забавят растежа им.

В допълнение, някои лекарства, като например тези за химиотерапия, могат да накарат котката да загуби мустаците си. Не забравяйте да попитате вашия ветеринарен лекар, ако имате притеснения относно здравето на тези тези важни структури.

Какво се случва, ако отрежете котешките мустаци

Тъй като нервите са свързани с фоликула, а не със самата коса, отрязването на мустаци на котката не е болезнено само по себе си, също както не ни боли когато подстригваме косата си.

В никакъв случай обаче, не режете мустаците на мъркащия ви приятел, освен ако не се налага поради медицински причини! Дори за гальовните животни, които живеят на закрито е от жизненоважно значение да получават информация за заобикалящата ги среда. Ако липсват мустаците им, те могат да се стресират или объркат!

Растат ли котешките мустаци

Ако все пак, вашият мъркащ съквартирант нарани или счупи мустаците си или се наложи тяхното подстригване поради медицински причини, тези косми ще могат да пораснат отново, стига фоликулът да не е пострадал.

Всъщност, нормалните котешки мустаци понякога се отделят точно както козината, но не падат по повече от 1-2 наведнъж. Те могат да пораснат отново в рамките на три месеца. В зависимост от цвета на козината, някои бели мустаци могат да израснат като черни или обратно. Промяната в цвета на мустаците не влияе по никакъв начин на тяхната функция.

Мустаците са изключително важна част от мъркащите приятели, тъй като им помагат да преценят какво се слува около тях или да измерят определено разстояние или пространство. Разбира се, не винаги се справят с точност. Всички знаем, че котките често грешат във влизането в пространства или малки кутии, които уж са измерили, но явно мустачките леко са ги излъгали с няколко сантиметра и се оказват заклещени във възможно най-нелепите състояния, от които ние, стопаните им трябва да ги спасяваме.

Виж още