Какво представляват оранжевите таби котки

Оранжева котка Снимка: IStock

А ко ви е интересна темата за цвета на козината при котките - тази статия е за вас, защото ще поговорим за оранжевите таби котки. Трябва да отбележим, че тук става дума за външния вид и цвета на козината, а не за личността на тези гальовни животни. Техните характери са много индивидуални и цветът на козината няма нищо общо.

Един интересен факт за оранжевите таби котки е, че повечето от тези гальовни животни са мъжки - приблизително 80%, а женските са рядкост.

Известната джинджифилова таби котка

Джинджифил или мармалад - всички са описания се отнасят за един от класическите цветове на котките с таби, а именно оранжевото таби. Може би една от най-известните оранжеви таби котки в популярната култура е Гарфийлд - всички котешки любители със сигурност обожаваме този филм!

Оранжеви таби котки

Официалните асоциации за любители на котки не наричат цвета на козината "оранжев" в своите стандарти за порода. Например, Американската късокосместа котка може да изглежда оранжева, но стандартът за породата на гласи, че тя трябва да има белези, които са "наситено, наситено червено". Разбира се тук не става дума за червен цвят в буквалния смисъл на думата, но според “котешките” цветове червеното може да изглежда по-скоро тъмен оранжев цвят. 

Dogsandcats.bg

Видове таби котки

Оранжева коткаСнимка: IStock

Съществуват няколко основни шарки на таби котки: класическо таби, тигрово (скумрия), петнисто, агути (петнисто), костенурка, трицветно и ранжево, за което говорим в тази статия. Всеки един цвят има своите специфични характеристики и вариации. Най-често срещаните таби котки са класическо и тигрово (скумрия). Скумрията има тънки вертикални ивици, наподобяващи рибени кости (от там идва името), които могат да бъдат на петна или решетки. Класическият модел показва широки ленти, завихряния и спирали от тъмен цвят на светъл фон. Всички котки таби имат и един отличителен белег, който не може да се сбърка - буквата "М" на челото.

Петнисти таби котки

Моделът на таби не е непременно само на ивици. Много от мяукащите животни, които се характеризират с цвят таби всъщност нямат ивици. Едноцветните оранжеви котки например нямат не винаги имат ивици, но въпреки това моделът им е таби. Абисинските, Сомалийските, Сингапурските както и кръстосаните котки, имат този ген, който маскира другите модели на таби.

Голяма част от ивиците могат да бъдат ограничени до краката, лицето и опашката - ако изобщо се появят. Тези котки показват шарка на агути за маркиран ефект.

Петнистите таби имат различен модифициращ ген, който превръща ивиците в петна. Британската късокосместа и Американската късокосместа например са две котки с червени или оранжеви петна. Оцикатът е друго петнисто таби, но вместо да намери червения цвят в стандарта си за породата, той е посочен като канела.

Котките с шарка таби са едни от най-разпространените разцветки в цял свят. И не можем да не се съгласим, че тези малки гальовни тигърчета са много красиви и трудно можем да скрием възхищението си от външния им вид. 

Виж още