Какво сънуват котките?

котка спи Снимка: iStock

М яукащите животни имат суперсила: изглеждат сладки, независимо какво правят, но са особено очарователни, когато са свити на топка и спят дълбоко! И така, какво наистина се случва в тези пухкави глави, докато подремват? За какво сънуват котките? Е, трудно можем да отговорим на този въпрос, а науката не е стигнала толкова далеч. И все пак, можем да направим някои предположения. Дали котките сънуват техните любими лакомства, играчки, други котки или човешки родители?

Често сънищата са за неща, които са се случили наскоро или в миналото. Някои котешки сънища са релаксиращи, докато други могат да бъдат вълнуващи или плашещи. Но как да разберем дали котката сънува? Трябва ли да се притесняваме, когато котката започне да потрепва? Ще научим в тази статия!

Сънуват ли котките?

котка спиСнимка: iStock

Знаете ли, че всеки бозайник може да сънува? Точно така и котките не са изключение от това правило. Когато котката дреме, мозъкът използва това време, за да организира, запаметява и осмисля всичко, което котката е преживяла, докато е била будна. Така, докато тялото си почива, умът обработва данните от този ден.

Dogsandcats.bg

По същество сънят е поток от видения, усещания и мисли, събрани заедно. Според Масачузетския технологичен институт животните имат сложни сънища, по време на които мозъците им извършват „работа по поддръжката“, което можем да си представим като все едно пускат „презентация“ на изображения в главата си. Така че, да, котките наистина сънуват. И благодарение на откритията на Мишел Жуве от края на 50-те, ние знаем, че котето ще трябва да бъде във фазата REM, за да сънува.

И така, за какво могат да сънуват котките?

За съжаление няма как да дадем отговор на този въпрос. Повечето лекари, учени и изследователи, които се занимават с котки, твърдят, че сънищата на домашно коте са много подобни на това, което преживяваме ние, хората. Както споменахме, мозъкът им обработва събитията, случили се през деня.

Ето защо, ако котката е прекарала будните си часове, гушкайки се с вас, играейки си с друга котка или дъвчейки вкусни лакомства, вероятно това е, за което ще сънува по-късно. Това може да са най-малките неща, на които дори не сте обърнали внимание, като нови миризми, изображения или звуци.

Възможно ли е котките да сънуват кошмари?

котка спиСнимка: iStock

В живота имаме добри и лоши дни и също така можем да сънуваме хубави неща, но и кошмари. Гальовните животни са по същия начин: те имат справедлив дял от ободряващи и тревожни сънища. Котките се страхуват предимно от големи, агресивни хищници, силни шумове и странни неща. Например, ако сте се преместили наскоро или ако съседите току-що са си взели куче, това ще окаже голямо влияние върху котката и не е изключено тя да сънува кошмар.

Можете ли да повлияете на това, за което сънува котката?

Да, по някакъв начин можем да „влияем“ на съня на нашите любими космати спътници. Както споменахме, повечето котки сънуват за неща, които правят през деня. Така че, ако се отнасяте към мяукащия си спътник с уважение, проявявате привързаност и го поддържате добре нахранен, това е, през което мозъкът ще се ориентира по-късно. Поддържането на котето в безопасност и без стрес е друг важен фактор.

котка спиСнимка: iStock

Ако нещо притеснява котката, това ще има траен ефект върху нейното настроение и сънища. Ето защо е толкова важно да се уверите, че пухкавият член на семейството е здрав, спокоен и щастлив. Честите ветеринарни посещения ще помогнат за улавяне на потенциални физически и психически състояния на ранен етап и за по-ефективно лечение. Така че, не пропускайте нито една от срещите!

Можем ли да събудим котката по време на сън?

Това не е много добра идея, освен ако не вдигнете неволно шум и котката не се събуди сама. много лоша идея. Ако четириногият приятел сънува, умът му ще бъде напълно зает. Така, ако го събудите, всичко, което ще направите, е да стреснете котката си. Нещо повече, домашният любимец ще бъде дезориентиран и малко уплашен и няма да ви възприема като любящия, грижовен родител, какъвто сте.

Подобно на кучета, хора или други бозайници, когато е обезпокоена в съня си, котката трудно ще разбере, че сънят е свършил и вие не представлявате заплаха. Така че, отново, не се изненадвайте, ако сладкият космат приятел скочи върху вас с ноктите и зъбите си!

Точно като хората, котките сънуват различни неща, когато заспят. Не може да се каже обаче какво изпитва вашият космат приятел в момента. Може да е вкусна храна, мека играчка, интензивно преследване или нещо друго.

котка спиСнимка: iStock

Котките спят до 20 часа на ден и, естествено, част от това време прекарват в „Страната на сънищата“. И ако се научите как да разпознавате знаците, ще можете да кажете кога домашният любимец спи и дори кога сънува!

Виж още