Какво трябва да знаем за котешките сетива

Котка души Снимка: IStock

В сички сме запозните прекрасно с изострените котешки сетива.

Тези мъркащи приятели чуват много по-добре от нас, виждат в тъмното, предусещат бури или природни бедствия, а на всичкото отгоре са бързи, скачат високо и са безумно сладки.

Звучи сякаш мяукащите животни са супергерои, но всъщност природата ги е надарила с всички тези сетива, за да могат да оцелеят

Dogsandcats.bg

Макар че домашните котки няма от какво да оцеляват, тъй като ние - като техни стопани - се грижим прекрасно за тях, но това не означава, че инстинктите им са притъпени. 

В тази статия ще поговорим малко повече за тези “свръхестествени” котешки сетива. 

1. Котешко обоняние

Котка навънСнимка: IStock

Способността на мъркащия приятел да разпознава миризми е нещо, много важно сетиво. Можем да кажем, че котките разчитат много повече на носа си, отколкото на очите, докато при хората е по-скоро обратното. Гальовните животни са снабдени с много по-голям брой чувствителни към миризми клетки, отколкото имаме ние, хората. От връзката майка-малко коте до лов, чифтосване и изследване на околната среда, обонянието на котката със сигурност е най-надеждният инструмент за събиране на жизненоважна информация.

Извън социалните взаимодействия, това мощно обоняние е един от най-добрите оръжия за лов, които котката може да пожелае, тъй като може да идентифицира плячката много преди тя самата да заподозре някаква опасност. Същото важи и за котешката храна, добре скрита в задната част на кухненския шкаф. Не си мислете, че обонянието на вашата котка още не е открило къде криете храната!

2. Котешко зрение

Котешкото зрение може да не разпознава толкова много цветове, колкото виждаме ние, хората, но когато става въпрос за ловуване през нощта - котките със сигурност са много по-добри от нас. Широкото им зрително поле и способностите за откриване на движение ги правят толкова успешни ловци. Макар че гальовните животни виждат прекрасно през нощта, тяхното зрение на дневна светлина е по-слабо. Освен това котките имат вид късогледство, така че могат да фокусират добре обекти, които са по-близо до тях, но се борят с обекти, които са далеч.

Интересно е, че котките притежават “сляпо петно” точно под брадичката. Ако сте се чудили защо им сочите нещо, което е много близо до тях и дори под тях - това е причината. 

3. Котешки слух

Лекото шумолене на листата по земята може да остане незабелязано от хората, но мъркащият приятел бързо ще наостри уши и ще проучи какво се движи, макар и да е само въздухът. Конусовидните уши на котката работят като котешка сателитна чиния, която им помага да чува широк диапазон от честоти. Всъщност те могат да чуват повече честоти от повечето бозайници, включително нас, хората.

Формата на външното ухо на котката изпълнява две задачи в една: помага за усилване на звука, докато се предава към средното и вътрешното ухо, и открива точно откъде идва шумът. Слухът е особено полезен, когато мяукащия спътник излиза на лов, тъй като по този начин успява много добре да чуе в коя посока е плячката.  

4. Котешко усещане за вкус

Докато повечето котешки сетива са много чувствителни, вкусът е малко по-слаб. Мяукащите животни имат само няколкостотин вкусови рецептора, в сравнение с над 9000 вкусови рецептора при хората! Това означава например, че котките не могат да вкусят нищо сладко. Въпреки това мнозина смятат, че засиленото им обоняние компенсира липсата на вкус.

Котка близък кадърСнимка: IStock

5. Допир

Усъвършенстваното усещане за докосване на гальовните животни е винаги там, за да поддържа и подобрява зрението им. Мустаците са довереният радар на котката и работят като рецептори за допир, които им помагат да измерват разстоянията точно. Ако видите котката да се придвижва успешно в невероятно тесни пространства или грациозно да скача по тънки первази - това е благодарение на мустаците. 

Рецепторите за допир също присъстват на носа и лапите, а козината сама по себе си допринася за засилено усещане за допир, тъй като тя винаги улавя сензорна информация. Ето защо вашият домашен любимец реагира с мъркане когато го погалите.

6. Шестото чувство на котката

Котките са мистериозни същества и повечето стопани се чудят какво виждат, когато се взират толкова напрегнато в дивана, коридора или дори в нищото, а често изглеждат много съсредоточени и дори готови да нападат. Тъй като гальовните животни остават загадка в много от техните поведения, собствениците често си мислят, че тези пухкави домашни любимци са снабдени със суперсили. 

Някои котешки родители твърдят, че са били свидетели как тяхната котка е предвидила нещо лошо и е дала сигнал. Въпреки това няма научни доказателства дали мяукащите животни действително могат да ни предупредят за надвиснала опасност. Въпреки това, гальовните животни могат да помиришат съединения във въздуха, които предвещават гръмотевична буря и затова да станат неспокойни. Също така, се предполага че някои котки могат да надушат, че собственикът им се разболява, тъй като болестта може да промени миризмата на нашето тяло и това да бъде усетено от мъркащия домашен любимец.

И на финала - както котките, така и кучетата могат да бъдат от много голяма полза за хора страдащи от депресия или по-тежки проблеми като аутизъм или деменция. Все пак не всяко животно може да бъде “терапевт”, така че не очаквайте обезателно чудеса от вашата домашна котка. 

Виж още