Кога козината на котките започва да пада

котка и козина Снимка: iStock

П о дрехите може да се разпознае веднага дали някой е собственик на домашен любимец, тъй като козината полепва навсякъде колкото и да се мъчим да пазим вещите си. Падането на козината на нашите мяукащи спътници със сигурност не е най-любимата част от съжителството ни с тях, но в крайна сметка когато решим да живеем с коте у дома, трябва да пресметнем някои „рискове“ или неудобства.

Макар че козината винаги пада и това е съвсем естествено, количеството зависи от редица фактори и е различно за всяка котка. Козината на малките котенца може да започне да пада за първи път още преди да навършат една година, като е добре да ги свикнете на процедурата по разресване колкото се може по-рано, за да си улесните живота в по-късен етап.

Прекомерното падане на козината обаче може да бъде проблем, причинен от редица здравословни проблеми, включително прекомерна грижа, предизвикана от тревожност, кожни състояния и дори алергии.

Защо козината на котките пада

котка и козинаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Здравите мяукащи животни сменят козината си постоянно. Това е естествен контрол на температурата, така че гальовните домашни любимци ще оставят повече косми през топлите, летни месеци и по-малко през зимата. Слънчевата светлина и изкуствената топлина могат да окажат влияние върху количеството коса, която котката ви ще остави в дома. 

Наблюдава се, че с течение на времето и напредването на възрастта, гальовните животни започват да губят по-малко от палтото си, но въпреки това - те винаги оставят някакво количество при смяна на сезоните.

Кога малките котенца сменят козината си за първи път

Мяукащите приятелчета се раждат много мека и фина козина, подобна на пате, която в крайна сметка започва да пада за първи път когато навършат около шест месеца. Дотогава козината на котенцето е по-къса и по-мека от козината на възрастните.

Тъй като котенцата губят меката си козина, за да направят път за тази за възрастни, може да изглежда сякаш козината им пада прекомерно много. Въпреки това намирането на топчета пухкава козина, в дома ви е е съвсем нормално и няма да продължи твърде дълго.

Трябва да имате предвид, че коте, което губи козината си на около три месеца не е много обичайно. Разбира се, това може да зависи от породата, но ако имате съмнения, че мяукащият приятел не се чувства добре - проверете с ветеринар.

Причини за прекомерно падане на козината

котка и козинаСнимка: iStock

Силната загуба на козина може да е признак на заболяване или стрес. Други възможни причини могат да са паразити, краста или трихофития (гъбична инфекция). Котенцата са по-склонни да се разболяват от различни болести поради недостатъчно развитата имунна система, така че признаците на прекомерно падане на козината на тази ранна възраст трябва да се провери от ветеринар.

Мяукащите животни са „известни“ с това, че се грижат добре за козината си и, ако не играят или не спят - най-вероятно ще се мият. Все пак, в някои ситуации трябва да им помагаме и да ги разресваме допълнително, за да проверим дали всичко с козината е наред, както и да премахнем мъртвата такава, която котката не е успяла да отстрани.

Вижте още:

Как да се справим с космените топки при котките

Как да се грижим за козината на дългокосместите котки

Как да се погрижим за котешката козина през пролетта

Виж още