Кога малките котенца започват да се изхождат

малко коте Снимка: iStock

К отенцата са очарователни малки животинки, които рядко можем да устоим! Разбира се е много по-лесно е да обожавате котенцата, отколкото да се грижите за тях и да се уверите, че израстват здрави и щастливи възрастни котки. Често забравяме, че грижите за малко коте всъщност изискват отдаденост от наша страна, а да не говорим, че не винаги всичко е „цветя и рози“. Ходенето до тоалетна е нормална физиологична нужда.

Знаете ли, че котенцата не започват сами да се изхождат преди поне 3-4-седмична възраст? Дотогава те разчитат на майка си да стимулира зоната под опашката им, за да направи това възможно.

малко котеСнимка: iStock

Една майка котка ще се грижи за котенцата си, ако може. Ако обаче това не е възможно, вие ще трябва да поемете нейните отговорности. Намирането на котило с бездомни котенца означава, че ще вършите работата на майката котка, освен ако не може да намерите спасителен център. Независимо от това, важно е да знаете кога котето трябва да започне да се изхожда.

Dogsandcats.bg

Малките котенца ходят по голяма нужда на около 4 седмици

Докато някои котенца ще започнат да се изхождат сами на около 3-седмична възраст, повечето ще започнат да го правят едва на около 4-седмична възраст. По това време те ще започнат да търсят места за облекчаване, където няма да прекарват по-голямата част от времето си. Преди този момент майка котка ще използва езика си, за да стимулира задната област на котето, за да го накара малките се облекчи. Неуспешното стимулиране на дефекацията на коте може да причини запек, който може да бъде животозастрашаващ, ако не се обърне внимание.

Как да стимулираме котето да отиде до тоалетна

Ако трябва да се намесите като майка котка, за да помогнете на котенцата да се облекчат, не се паникьосвайте. Първоначално процесът може да ви се стори странен, но изобщо не е сложен!

малко котеСнимка: iStock

За да започнете, вземете чиста кърпа или памучна топка и чаша хладка вода. Тогава помислете, че майка котка би използвала езика си, за да оближе гениталиите и ануса на котенцата си, за да стимулира ходенето до тоалетна. Така че, докато нежно държите котето, използвайте напоената си с вода кърпа или памучна топка, за да разтриете нежно гениталиите му с, имитирайки това „облизващо движение“, за да създадете необходимата стимулация.

Разтрийте гениталиите, корема и дупето с бавно, кръгово движение. Като внимавате да не причините дискомфорт, продължете стимулацията, докато не започне пикаене и акане. Ако забележите дискомфорт, спрете стимулацията и изчакайте по-късно през деня, за да опитате отново. Ако дискомфортът продължи, добра идея е да се консултирате с ветеринарен лекар.

Колко често трябва да се стимулира котето?

Повечето котенца ще се изхождат след всяко хранене, което е вероятно, в зависимост от възрастта им, около три до четири пъти на ден (на всеки 3 до 6 часа). Следователно стимулацията трябва да се извършва няколко минути след всяко хранене. Процесът не трябва да отнема повече от 5 минути, но тъй като е ключов, трябва да бъде приоритет.

Ако котето не се изхожда по време на стимулация, изчакайте малко и опитайте отново. Може да са необходими известни опити, за да се определи колко време след ядене котето най-добре реагира на стимулация. Докато едно коте навърши около 4 седмици, вече няма да се налага да стимулирате дефекацията му, тъй като то трябва да го прави само. Следете изпражненията на вашето коте, за да сте сигурни, че остават еднакви.

Кога трябва да започне обучението по ходене до тоалетна

Може да започнете да обучавате коте в да ходи до тоалетна на около 3-седмична възраст. Може да стимулирате котето, докато стои в кутията за тоалетна. По този начин те ще разберат къде е правилното място за тоалетна. За щастие, котенцата предпочитат да се облекчават там, където не прекарват по-голямата част от времето си, така че е доста лесно да ги обучите да използват тоалетната. Номерът е да направите процеса лесен и да поддържате последователност и положителна нагласа по време на обучението.

малко котеСнимка: iStock

Котенцата са сладки, но трябва да се гледат правилно, и не винаги задълженията и грижите за мъничетата са толкова приятни. Стимулирането за ходене до тоалетна не е най-желаното от вас изживяване, но е изключително важно да помогнете на котето, ако майката отсъства.

Вижте още:

Отбиването на малките котета от майката - какво трябва да знаем

Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

Колко пъти на ден се изхождат котките

Виж още