Често срещани въпроси, които си задавате, когато котката ви стане твърде любвеобвилна

котка и стопанин Снимка: iStock

Н а мяукащите приятели им се носи славата на малко по-отдалечени същества спрямо стопаните си, ако ги сравняваме с кучетата. Въпреки това, смело можем да кажем, че котките са много различни характери и някои от тях могат да ценят страстно личното си пространство, докато други - не се отделят от стопаните си. Какво да кажем обаче, ако котката изведнъж стане много мила?

За да ви помогнем с разрешаването на загадката на това котешко поведение, споделяме често срещани въпроси, които вероятно си задавате!

1. Моята котка току-що навърши една година и стана по-привързана. Какво означава това?

котка и стопанинСнимка: iStock

Котешките емоции могат да се променят с възрастта, особено по време на прехода от котенце към зряла възраст. Ако вашето коте е било много независимо, възможно е то да иска повече любов и привързаност сега, когато е възрастно.

Dogsandcats.bg

2. Какво означава, когато бивша дива/улична котка стане прекалено привързана?

Когато мъркащ приятел, който е живял известно време навън, стане по-привързан към вас - това е защото вече свиква с домашния живот и ви разпознава като свой човек, който се грижи за него. Вероятно сте вложили много любов, усилия, търпение и време, за да опитомите дива или улична котка – осигурявайки подходяща храна и подслон, лекарства и обич.

3. Как да спра котката си да бъде толкова нуждаеща се и да насърча независимостта?

В случай че мъркащият ви приятел е в чудесно здраве и причините да бъде толкова прилепнал към вас са въпрос на поведение, със сигурност бихте искали да насърчите независимостта.

Едни от най-честите причини за натрапчиво и дори досадно поведение при котките са свързани със скука. За целта можете да планирате граик за игра или да осигурите достатъчно забавления във вашия дом, за да не сте вие единственото такова за мяукащия приятел.

котка и стопанинСнимка: iStock

4. Кои са някои често срещани начини, по които котките могат да показват обич?

Котките имат универсален набор от действия, които използват, за да покажат обич. Някои от любимите им включват месене с лапи близо до вас, нежно ви блъскане с глава, мигане, близане на вашите ръце или дрехи, търкане, гушкане във вас както и преследване от стая в стая.

5. Защо котката ми изпитва нужда от мен само през нощта?

Тъй като котките са по-скоро нощни животни, те са по-активни през нощта. Това обаче може да се превърне в проблем, тъй като вие имате нужда от сън.

Разработването на рутина с вашата котка и играта с тях през деня ще ги поизмори и може да ги накара и те да поспят през нощта. Със сигурност няма да прекарат 8 часа в сън, тъй като не е в природата им, но ще ви оставят на спокойствие доста дълго време.

Също така, може да станат по-спокойни. Много котки също обичат да се гушкат с любимите си хора през нощта, което може да бъде друг обичаен начин, по който котките показват обич.

6. Защо котката ми ме преследва от стая в стая?

Това е един от начините, по които мъркащият приятел ви показва, че се чувства добре във вашата компания. Разбира се, някои котки прекаляват, тъй като искат да бъдат с вас в тоалетната или докато се къпете.

7. Котките могат ли да станат по-привързани след стерилизация или кастрация?

котка и стопанинСнимка: iStock

Стерилизирана или кастрирана котка ще произвежда по-малко полови хормони и ще успокои териториалните си страсти поради това, че вече не се разгонва. Дали котката ви ще стане по-мила или привързана обаче - не можем да кажем. Това е по-скоро въпрос на характера на вашия мъркащ приятел отколкото на това дали е кастриран или стерилизиран.

Важно е да се отбележи, че мяукащите животни могат да бъдат по-привързани след операция, тъй като имат нужда от внимание и любов докато се възстановяват и изпитват дискомфорт.

Собствениците на котки обикновено са щастливи, когато мъркащият им приятел се навърта наоколо и се гушка в тях. Въпреки това - всяко поведение си има граници, и ако вашия гальовен спътник прекалява - може би би било добре да помислите дали има нужда от повече играчки и стимулация в средата, за да ви остави поне малко на спокойствие.

Виж още