Коя температура е твърде висока за котките

котка през лятото Снимка: iStock

Л етните горещини могат да бъдат тежки за котките, затова трябва да им осигурим комфорт. Температурите, с които котките могат да се справят, се различават от тези, които понасят хората. Затова трябва да имате предвид това с наближаването на летния сезон, който толкова много чакаме!

Котките имат по-висока телесна температура от хората, така че могат да понасят по-високи температури. Въпреки това идеалната температура за котката не трябва да надвишава около 37 градуса. Оптималната температура за дългокосместите и късокосместите породи котки е дори по-ниска около 20-25 градуса.

Котките няма да дойдат директно при вас, когато нещо не е наред, затова трябва да сте сигурни, че сте осигурили необходимите прохладни места за гальовния приятел.

Могат ли котките да се справят с горещото време?

котка през лятотоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Малко вероятно е котка да умре внезапно, когато температурата се повиши над 37 градуса, а здравата котка може да оцелее, стига да има достатъчно вода.

Освен това котките имат по-голям шанс да регулират телесната си температура, ако са свикнали с горещото време. Ако мяукащите животни са изложени на горещини от малки - те се научават да се справят с условията.

Все пак е важно да наблюдавате котката си, ако температурата се повиши твърде много, тъй като след този момент дехидратацията и топлинният удар са значителни рискове.

Как топлината и влажността влияят на котките?

котка през лятотоСнимка: iStock

Когато осигурявате оптимални температури за вашата котка, влажността е също толкова важна, колкото и топлината на околната среда. В зависимост от нивото на влажност котката ви ще се обезводни или ще получи топлинен удар.

Мяукащите животни имат потни жлези, които им помагат да се охлаждат и да регулират телесната си температура. При нормални условия потта изтегля топлината от тялото на котката, докато се изпарява. Този ефективен биологичен механизъм обаче създава проблеми, ако средата е прекалено суха или влажна.

Когато средата е твърде гореща и суха, котката губи твърде много вода, което води до дехидратация. Ако обаче има твърде много влажност, потта няма да може да се изпарява достатъчно бързо.

Тъй като във въздуха вече има твърде много влага, няма да има допълнителен капацитет за потта на котката. Ако котката не може да изхвърли достатъчно влага, тялото ѝ няма да се охлади, което може да доведе до топлинен удар.

Как да разберете дали на котката ѝ е прекалено топло

котка през лятотоСнимка: iStock

С настъпването на лятото и повишаването на температурата трябва да сте сигурни, че котката ви няма да изпита здравословни проблеми и физически неразположения, свързани с горещината.

Когато котката ви е дехидратирана или получи топлинен удар, тя ще прояви следните симптоми:

  • Повръщане
  • Потни лапи
  • Летаргия
  • Задушаване
  • Ускорен сърдечен ритъм
  • Замайване

Котки на закрито през лятото

котка през лятотоСнимка: iStock

Дори ако вашата котка не излиза навън през горещите летни месеци, все пак е важно да поддържате ниска температура в помещението.

Домашните котки обичат топлината и винаги я търсят. Ето защо слънчевите бани са любимото им занимание и те никога не пропускат възможността да легнат на топло място на слънчева светлина.

Този инстинкт обаче може да доведе до проблеми. Лягането на слънце води до повишаване на телесната температура на котката. Преди котката да разбере, телесната ѝ температура може да достигне критични стойности. Ако останалата част от къщата не е достатъчно хладна, тя ще има проблеми с възстановяването на телесната си температура до нормални нива.

Кои котки не понасят добре жегата?

котка през лятотоСнимка: iStock

Освен възрастта и дългата козина, други фактори могат да затруднят понасянето на горещините от котката, например:

  • Затлъстели котки

Затлъстелите котки поддържат по-висока телесна температура, отколкото котките със здравословно тегло. Това означава, че за тях е по-лесно да прегреят и е много по-трудно да се охладят.

  • Брахицефални котки

Котките с къса и сплескана муцуна имат затруднения с дишането. Когато средата им е гореща и влажна, те не могат да дишат правилно, което води до прекомерно задъхване и обезводняване.

  • Малки котенца

Котенцата не могат да регулират телесната си температура до 4-седмична възраст. За да се охладят, те разчитат на майка си да ги ближе и обгрижва. Тъй като слюнката се изпарява, тя охлажда тялото им.

В България температурите рядко достигат опасна височина, но въпреки всичко лятото може да е доста горещо. Затова е добре да подсигурим сянка, хладно място и вода не само за нас, но и за гальовните домашни животни!

котка през лятотоСнимка: iStock

Виж още