Кой е най-добрият материал за купи за храна и вода за котките

купи за храна и вода и котка Снимка: iStock

П овечето собственици на котки разбират колко е важно да хранят гальовните животни с качествена храна, но са склонни да обръщат по-малко внимание на качеството и характеристиките на купичките, които пълним с храна или вода. Гальовният домашен любимец ще яде и пие от купичките постоянно и ако получи алергична или токсична реакция към материала на купичката, това може да доведе до сериозна ситуация. Освен това някои котки също са придирчиви - може да им харесва да се хранят купичка, изработена от неръждаема стомана, но не и да пият от нея. Те могат да откажат да ядат от нещо друго, освен от керамика.

Какви купи за домашни любимци за храна и вода можем да открием на пазара

купи за храна и вода и коткаСнимка: iStock

Купичките за храна трябва да са достатъчно големи, за да поберат храната и да позволяват неограничен достъп до нея. Това означава, че отворът не трябва да е прекалено тесен или ограничен по някакъв начин.

Купите за вода трябва да са достатъчно големи, за да поберат разумно количество вода, но за някои животни трябва да се уверите, че водата не е твърде дълбока. Малките животни могат да влязат вътре и може да не успеят да излязат отново. Купувайте купички специално за котенца и ги сменяйте, когато има нужда.

Dogsandcats.bg

Някои видове купички за храна и вода може да се предлагат само от ограничен набор от материали:

купи за храна и вода и коткаСнимка: iStock

  • Повдигнати хранилки - повдигнатите хранилки дават възможност на котката да се храни, без да се налага да потапя главата си в съда. Това намалява натоварването на врата.
  • Автоматични хранилки - автоматичните хранилки доставят определено количество храна в определени часове или интервали. Те могат да се използват, ако през деня ходите на работа или просто за да не забравите да нахраните котката си. Въпреки че тези купички могат да бъдат изработени от всякакъв материал, често се срещат пластмасови варианти.
  • Фонтани за вода - фонтаните за вода обикновено са изработени от пластмаса. Някои животни не обичат да пият застояла вода, докато други изпиват по една купичка вода на ден. Фонтанът за вода напомня на вашия домашен любимец, че трябва да пие, предлага прясна и постоянно рециклирана вода и може да бъде от полза, когато работите.

Материали за купички

купи за храна и вода и коткаСнимка: iStock

Обикновено купичките се предлагат от три материала: пластмаса, неръждаема стомана или керамика.

  • Пластмасови купи - пластмасата е навсякъде. Тя е евтина, лесна за изработка и достатъчно лека, за да се транспортира и пренася лесно. Тя обаче е и най-малко здравословният вариант, съдържа потенциално опасни химикали и може да бъде доста крехка и да доведе до поглъщане.
  • Неръждаемата стомана счита за най-здравословния и най-добрия материал за купички за храна за котки. Съществуват различни класове неръждаема стомана. Хубавото на този тип купи е, че са много издръжливи. Котката ви може да ги бута, удря или преобръща, но няма да се счупи. Още един съществен плюс е, че тези купи може да си мият в съдомиялна.
  • Керамичните купички се предлагат в различни размери и дизайн. Те обикновено са по-скъпи от пластмасовите и металните купички, но някои собственици предпочитат здравината на керамичния вариант. Керамиката е тежка, което означава, че керамичната купа може да попречи на котката да бута храната си по пода и да преобърне купата за вода. Въпреки това, че е тежка, керамиката се поврежда по-лесно от неръждаемата стомана. Ако изпуснете керамична купа, можете да разбиете купата и дори пода под нея.

Какви купи за храна и вода за гальовния приятел ще изберете - зависи от вас и от вкуса на котката ви, разбира се. Все пак, най-добрите и безопасни материали за този вид съдове са керамиката и неръждаемата стомана. Пластмасовите купички биха били добър избор за пътуване, тъй като са леки, но не се препоръчва котката ви да пие вода и да се храни от тях всеки ден, освен ако това не са единствените, които тя харесва. Ако е такава ситуацията - погрижете се да ги сменяте често, тъй като драскотините, които се появяват по тях стават убежище за бактерии.

купи за храна и вода и коткаСнимка: iStock

Неръждаемата стомана се счита за най-добрия материал за купички за котки. Хранителната стомана е безопасна за ядене и пиене, евтина е и се почиства лесно. Тя също така е по-малко вредна за околната среда от пластмасата, но може да бъде шумна и трябва да се уверите, че сте взели добър клас неръждаема стомана.

Вижте още:

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Как да накараме котката си да пие достатъчно вода

Колко често трябва да почистваме купите за храна на котката

Виж още