Колко добри са котките в улавянето на плъхове

котка и плъх Снимка: iStock

К отките са естествени ловци, които често носят на собствениците си подаръци от мишки и други малки същества, ако им бъде позволено да ловуват навън. Но какво да кажем за плъховете? Големите гризачи представляват проблем за котките, тъй като мъркащите приятели обикновено ловуват много по-малка плячка, така че може да не са толкова добри в улавянето на плъхове.

Може би ще се изненадате, според проведено проучване показва, че котките не ловуват активно плъхове толкова, колкото си мислим.

Защо котките не са толкова добри в убиването на плъхове

котка и плъхСнимка: iStock

Вместо котките да са лоши в убиването на плъхове (котките са еволюирали като високоефективни машини за убиване), по-скоро те не искат, вероятно поради самия размер на гризача. В зависимост в коя географска ширина се намираме, размерът на плъховете варира значително и могат да са доста големи и съответни по-трудни за убиване от котките.

Dogsandcats.bg

Плъховете значително надвишават котките по население, като едно проучване определя броя на плъховете, живеещи в Ню Йорк, близо до 2 милиона, докато се предполага, че около 500 000 домашни котки живеят в града, като десетки хиляди се смятат за част от дивите популации.

Защитните способности на плъховете

Плъховете от всички видове са добре оборудвани да се защитават. Те имат силни, остри зъби, нокти като бръснач и яростна воля за живот. Поради тази причина котките често избират да ги оставят. Дори ако котка убие плъх, може да се размине с някои наранявания. Дивите котки, по-специално, трябва да мислят за енергията, необходима за издебнване, улавяне и убиване на плячката им и потенциалните щети, които плячката може да нанесе. Плъховете могат да бъдат добра храна, която да ги нахрани за известно време, но по същество те са по-малко „рентабилни“ за убиване от по-малките жертви като мишките.

Добри ли са котките в убиването на други животни

котка и плъхСнимка: iStock

Да се каже, че котките са добри в убиването на други животни, е подценяване. Котките са естествени ловци. Въпреки че може да не се справят с могъщите плъхове, котките са известни с това, че убиват милиарди дребни бозайници и птици годишно само в САЩ. Проучване на Nature разкрива, че котките убиват 1,3–4,0 милиарда птици и 6,3–22,3 милиарда бозайници годишно в САЩ, зашеметяващ брой, който допринася за намаляване на популациите на уязвими видове в цялата страна. Котките обаче не само са родени да бъдат страхотни ловци. Те също са научени как да ловуват от майките си.

Ефективността на лова при котки може да се определи от няколко фактора, включително кои животни плячка са налични и колко, наличието на други източници на храна и условията на околната среда. Но способността да откриваш, дебнеш и убиваш плячка е отчасти инстинктивна и е научена от майка котка на нейните котенца, което може да е причината някои котки да са много по-добри в лова от други. Това важи и за плъхове; ако една котка е отгледана, научена как да убива ефективно плъхове в града, тя би била по-умела в ловуването им от котки, които са имали опит само в убиването на мишки.

Докато котките са известни като страхотни в убиването на мишки, плъховете обикновено не са в менюто. Плъховете в градовете са опасен враг за домашните котки и дори дивите котки изпитват трудности да се борят с буйните гризачи. Котките са страхотни в лова, но по-малката плячка като мишки и птици са любимите им мишени.

Виж още