Колко силен е слухът на котката в сравнение с човешкия

котка у дома Снимка: iStock

К отките са много повече от това просто да бъдат пухкави снопове от любов и радост (освен ако не ни събуждат в 7:00ч сутринта в събота). Сетивата на гальовните животни са много развити, особено обонянието и слуха, и са силно настроени към околната среда. За да поставим това в перспектива, котките могат да чуят звукови честоти, които са около три пъти по-високи от тези, които човек може да чуе. Нека проучим това по-нататък.

Защо слухът на котката е толкова напреднал

Способността на котката да чува по-ниски честоти е същата като тази на човека, а границата е около 20 херца. Но способността на котката да чува по-високи честоти е много по-напреднала - до 64 000 херца, докато хората могат да чуват само честоти до около 20 000 херца. Това означава, че мъркащите приятели могат да чуват високи звуци, които хората не могат да доловят.

котка у домаСнимка: iStock

Една от причините котките да чуват толкова добре е начинът, по който са изградени ушите им. Те се състоят от 32 мускула, които позволяват по-добър обхват на движение на ушите – толкова по-добре за улавяне на повече звуци.

Dogsandcats.bg

Котките могат да завъртят ушите си до 180 градуса и може да забележите, че понякога движат ушите си, но не и главите си. Това означава, че са заети с улавяне на звукови вълни. Заострените им уши помагат за усилване на звуковите вълни, които улавят.

Нещо повече, котките могат да чуят много малки вариации в звука - дори тези на само една десета от височината, което им помага да идентифицират какво издава звука. В дивата природа това помага на котките да идентифицират какъв вид животно може да издава звука и дали може да е потенциално хранене (напр. мишка).

Как котките използват своя слух за оцеляване

С мощния си слух котките могат не само да получат информация за вида на животното, което може да издава звука, но и къде се намира то. Мяукащите приятели дори не трябва да виждат плячката си, за да могат да разберат къде се намира. В допълнение към търсенето на плячка, острият слух на котката им помага да избягват потенциални хищници.

За майка котка с котенца, нейният остър слух ѝ помага да следи къде са и какво правят. Ако котенцата изпаднат в беда, майката котка ще разбере, защото може да чуе дори слаби викове, които котенцата могат да издадат.

Котешкият слух в сравнение с други животни

котка у домаСнимка: iStock

Слухът на котката е не само по-мощен от този на хората, но е и много по-чувствителен от този на много други животни (с малки изключения).

Диапазонът на слуха на котката е по-широк от този на няколко животни, включително кучета, крави и зайци, но е по-малко широк от този на прилепите и мишките.

Следващия път, когато видите ушите на вашата котка да потрепват леко назад, не забравяйте, че те са сериозни слухови машини, които работят!

Въпреки че домашните котки не се нуждаят от лов за плячката си, инстинктите на техните диви потомци все още са много заложени. За уличните котки, които нямат достатъчно късмет някой да удовлетвори всеки техен каприз, слухът им играе голяма роля за оцеляването им.

Виж още