Колко време котките се крият, ако се страхуват

котка се крие Снимка: iStock

К отките могат да бъдат много страхливи същества и когато се чувстват застрашени или уплашени, естественият им инстинкт е да се скрият. Всъщност може би дори сте довели нова котка вкъщи за първи път, само за да избяга и да се скрие под леглото ви, без да се знае кога ще излезе. И така, колко дълго котките ще останат скрити, ако се страхуват? Всичко зависи от котката и нейния темперамент. 

Колко време котките се крият, когато са уплашени?

Когато гальовният приятел се чувства застрашен или уплашен, той може да реагира по няколко различни начина. Той може да съска, да ръмжи, да замахва към евентуалната заплаха или да избяга, за да намери скривалище, където да се чувства в безопасност. За съжаление, няма универсален отговор, който да хвърли светлина в това колко време би могла да се крие една уплашена котка.

Времето, което котката прекарва в своето скривалище, може да варира от няколко минути до няколко часа. Някои мяукащи приятели са по-склонни към продължително криене, отколкото други. Това просто зависи от това какъв е бил източникът на заплахата и колко стресирана е станала котката ви заради него. Ако сте довели котка вкъщи за първи път, тя може да се крие дори няколко дни и да излиза само за да се храни или да ходи до тоалетната.

Причини, поради които котките се крият

котка се криеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Мяукащите приятели могат да се крият по различни причини. Страхът е един от най-големите фактори, подтикващи котките да се крият. Конкретните причини за страха при котките включват чувство на неудобство в нова среда, притеснение от непознати хора или животни или уплаха от силни шумове.

Ако котката ви просто се е уплашила, тя не би трябвало да се крие твърде дълго. Ако мяукащият приятел е изморен от хора или животни, може да се крие, докато непознатите си тръгнат. Но ако котката ви се чувства некомфортно в нова среда, тя може да се крие по-дълго, докато се почувства удобно.

Фактори, които влияят върху продължителността на криене на котките

Всяка котка е различна, така че времето, през което остава скрита, когато е уплашена, може да варира. Някои фактори, които могат да повлияят на това колко дълго се крие котката, включват:

  • Сериозността на възприеманата заплаха - ако котката смята, че животът ѝ е в опасност, вероятно ще се крие по-дълго, отколкото ако става въпрос за незначително раздразнение.
  • Темпераментът на котката - някои мяукащи приятели са по-плахи от други и при тях може да е по-вероятно да останат скрити за по-дълъг период от време.
  • Размерът на скривалището - по-голямото и/или по-сигурно скривалище дава на котката усещане за сигурност и защита, така че тя вероятно ще се чувства достатъчно сигурна, за да се крие по-дълго време.
  • Нивото на стрес на котката - високото ниво на стрес може да накара котката да остане скрита по-дълго от обичайното.

котка се криеСнимка: iStock

Ако забележите, че мъркащият приятел се крие за дълги периоди от време, е важно да обърнете внимание и да се справите с проблема. Започнете с оценка на ситуацията. Чувства ли се котката ви уплашена или застрашена? Ако е така, какво я кара да се чувства по този начин? След като установите причината, е време да намерите решение.

Ако котката ви се крие поради страх, най-доброто, което можете да направите, е да се опитате да я накарате да се чувства сигурна и защитена. Осигурете ѝ тихо пространство, свободно от стресови фактори, където да може да се отпусне. Освен това предложете на котката си много любов и увереност, като я галите или гушкате, когато е в скривалището си.

Ако котката ви се крие, защото е болна или ранена, може да се наложи да се консултирате с ветеринарния си лекар за допълнителни съвети. 

Колко време трябва да оставям котката си да се крие?

Важно е да дадете на котката си времето, от което се нуждае, за да се почувства удобно и безопасно. Ако котката ви се е крила повече от няколко часа, може би е добра идея да я проверите и да ѝ предложите успокоение. Ако обаче смятате, че страхът е достатъчно силен, за да причинява дългосрочно емоционално страдание, може би е най-добре да се консултирате с ветеринарен лекар.

Трябва ли да накарам котката да излезе от скривалището си?

Мяукащите животни никога не бива да бъдат принуждавани да излязат от скривалището си, тъй като това може да влоши ситуацията и да предизвика още по-голям страх и безпокойство. Освен ако не предполагате, че става дума за физическо заболяване - по-добре оставете котката си да се успокои, като само я проверявате периодично.

Ако котката ви се крие за продължителен период от време, преценете ситуацията, за да определите защо се чувства уплашена или застрашена. След това предприемете стъпки, за да се почувства сигурна и защитена. Може да се наложи да се консултирате с ветеринарен лекар, ако котката ви е била ранена или показва признаци на заболяване.

котка се криеСнимка: iStock

Котките могат да бъдат коварни и да се крият на неочаквани места. Ако не можете да откриете котката си, опитайте се да поставите познати предмети из къщата, като например любима играчка, одеяло или лакомство. Можете също така да извикате котката си, като използвате нейното име или любимо лакомство. Ако всичко останало не помогне, може да се наложи консултация с ветеринарен лекар.

В крайна сметка колко дълго котките ще се крият, ако са уплашени, зависи от различни фактори, както и от темперамента и личността на отделната котка. Важно е да имате предвид, че ако котката ви се крие продължително време, най-добре е да се опитате да я изведете възможно най-скоро. С търпение и разбиране можете да помогнете на котката си да се почувства отново в безопасност и защитена.

Виж още