Котешка грижа през лятото: 12 грешки, които да избягвате

котка през лятото Снимка: iStock

Л ятото не винаги е най-доброто време от годината за котките, особено когато температурите започнат да се повишават твърде много. Ето защо сме съставили този списък от 12 важни неща, които собствениците на котки трябва да избягват през горещия сезон.

Нека се задълбочим в тези летни съвети за собствениците на котки и да гарантираме, че нашите домашни любимци ще се радват на безопасно, здравословно и щастливо лято.

1. Игнориране на горещото време

Може да не го покаже, но вашата котка ще оцени, че ѝ помагате да се охлади в неприятно горещите дни. Винаги осигурявайте много сянка навън, ако котката ви излиза и се уверете, че има хладно, добре проветриво място, където котката ви да се оттегли у дома. Може да е идея да използвате вентилатори или климатици, ако живакът се покачи над 30°C.

котка през лятотоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Забравяте да проверите малките помещения

В горещите дни проверявайте редовно всички малки помещения, както и външните такива (ако котката ви ги използва) - гаражите, навесите, оранжериите. Котките може да се промъкнат, за да се отпуснат, но ако вратата е затворена зад тях, тези помещения могат да станат опасно горещи.

3. Пренебрегвате опасностите от дехидратация

Котките получават значително количество вода от храната си. Въпреки това, те може да се нуждаят от допълнителна вода през лятото, за да останат хидратирани. Винаги се уверете, че вашата котка има достъп до прясна, чиста вода. Дехидратацията може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително проблеми с бъбреците.

4. Излагайте котките си на токсични растения

Лятото кара много растения да цъфтят, някои от които могат да бъдат токсични за котките. Обичайните летни растения като лилии, азалии и други могат да бъдат вредни за котките, ако бъдат погълнати. Винаги проверявайте дали едно растение е безопасно, преди да го внесете в дома или градината си.

5. Не се грижите за козината

котка през лятотоСнимка: iStock

Редовното разресване на козината е от съществено значение за котките, особено през лятото. Не само помага за премахване на излишната козина и предотвратява образуването на космени топки, но също така ви позволява да проверите за кърлежи, бълхи или други паразити, които са по-чести през летните месеци.

6. Игнорирате промените в поведението

Промените в поведението на вашата котка може да означават, че чувства дискомфорт. Това може да е признак на дехидратация или топлинно изтощение през лятото. Ако котката ви е по-летаргична от обикновено, задъхва се или изглежда като цяло зле, незабавно потърсете ветеринарен съвет.

7. Оставяте прозорците отворени

котка през лятотоСнимка: iStock

Оставянето прозорци отворени през лятото може да представлява риск за котките, особено във високите апартаменти. Котките са естествено любопитни и пъргави, а отвореният прозорец може да бъде примамлива възможност за изследване, потенциално водеща до опасни падания. Отворените прозорци също могат да поканят нежелани вредители или други животни в дома. За да проветрявате поставете стабилни мрежи на прозорците, но и не оставяйте котката си сама с отворен прозорец, тъй като тя винаги може да го бутне или да направи някоя пакост.

8. Прехранвате котката си

Прехранването може да доведе до наддаване на тегло, което прави още по-трудно за вашата котка да остане хладна. Също така е важно диетата на вашата котка да е балансирана и питателна, тъй като някои хранителни вещества могат да помогнат за регулиране на телесната температура.

9. Пропускате редовни ветеринарни прегледи

Редовните ветеринарни прегледи са важни през цялата година, но могат да бъдат особено необходими през лятото. Вашият ветеринарен лекар може да ви посъветва как да държите котката си на хладно, да провери за признаци на дехидратация или състояния, които може да са причинени от бълхи, кърлежи или червеи, като същевременно се увери, че котката ви е в крак с профилактиката срещу бълхи и кърлежи.

10. Оставяне на котката сама в кола

Никога не оставяйте котката си в гореща кола, дори и за кратко. Температурата в колата може бързо да се повиши до опасни нива, водещи до топлинен удар и потенциално смърт. Ако трябва да пътувате с котката си, уверете се, че превозното средство е добре проветрено и хладно.

11. Пренебрегване на защитата от паразити

котка през лятотоСнимка: iStock

Лятото е идеалното време за бълхи, кърлежи и други паразити. Редовно обезпаразитявайте котката си и използвайте предписан от ветеринарен лекар продукт за предотвратяване на бълхи и кърлежи, за да я защитите.

12. Не почиствате тоалетната достатъчно често

През лятото е особено важно редовно да почиствате тоалетната на вашата котка. Топлината може да увеличи миризмата на урина и изпражнения и да насърчи растежа на бактерии. Стремете се да загребвате тоалетната кутия всеки ден (а можете дори и сутрин и вечер) и да сменяте постелката, когато е необходимо.

Виж още