Котката ми би ли ме изяла

котка и стопанин Снимка: iStock

С необичайното си поведение и непреклонен характер, котките са си спечелили славата на егоисти и дори лоши домашни любимци. Съвсем с право отношенията на мъркащите домашни животни и стопаните им често могат да се опишат като полюсни и дори токсични -  в един момент котката ни хапе, драска и причинява болка, а в следващия момент спи сладко в скута ни и ни посреща с радост, когато се прибираме от работа.

Вероятно много стопани не биха се изненадали, на котката си, ако се случи пагубен инцидент с тях у дома, а котката им.. ги изяде, или поне част от тях.

Какво казват фактите

Всъщност няма достоверни факти и изследвания, които да потвърдят, че котката би ви изяла, ако починете у дома. Такива изследвания, обаче има за кучетата.

В проучване през 2015г, криминалисти преглеждат около 60 случая на починали стопани, които не са открити веднага. Наблюдава се, че в много голяма част от случаите те вече са били вкусени от домашните си кучета, преди полицията да ги открие. Интересно е, и че в голяма част от инцидентите, кучетата са имали достъп до пълни паници с кучешка храна, но все пак се обръщат към тялото на стопанина си и най-вече - лицето. В допълнение - кучетата не са били лоши, агресивни, нито зле възпитани.

Dogsandcats.bg

И все пак - котката ми би ли ме изяла?

котка и стопанинСнимка: iStock

Изследователи, казват, че не биха се учудили мъркащия домашен любимец да го направи. Още повече че докато спим - мъркащите приятели са склонни да се обръщат към лицето ни - носа, устата или главата, за да ни събудят.

National Geographic разказва за случай, през 2010г публикуван в Journal of Forensic and Legal Medicine където жена умира в дома си от аневризма и е намерена на следващата сутрин на пода в банята. Медицинските тестове показват, че кучето ѝ е погълнало голяма част от лицето ѝ, докато двете ѝ котки не са я докоснали.

Като цяло, повечето случаи докладват за кучета, които прибягват до стопаните си, но за котки все още няма доказателства. Въпреки това, котките са истински хищници, което означава, че те се нуждаят от месо, за да оцелеят. И това не предвещава нищо добро за стопаните им.

Мъркащите приятели не могат да оцелеят без храна твърде дълго. Биха издържали около две седмици и то, ако имат достъп до вода. Със сигурност, ако са поставени пред такава пагубна ситуация - може би ще вкусят собственика си, макар и да не е особено вкусен. Все пак, хората сме източник на месо, а котката ни трябва да оцелее.

Колкото и да ни е тъжно, фактите сочат, че обичаните ни домашни любимци може би са склонни да хапнат част от нашето тяло, ако се случи инцидент с нас у дома. Все пак, те са животни, а предвид, че котките са истински хищници - нямаме за какво да ги виним, защото природата им е такава.

Вижте още:

Защо котките не могат да оцелеят без месо

Виж още