Котката ми би ли ме защитила от опасност?

котка и собственици Снимка: iStock

В ъпреки че за някои може да е трудно да повярват, котката е повече от способна да ви защити. Всъщност котките могат да защитят стопаните си по почти толкова лоялен начин, колкото и кучетата биха го направили. Въпреки това е малко вероятно котката да прибегне до физическа агресия, освен ако не е наложителна.

Докато естествената реакция на котката е да избяга от неприятностите, мъркащите животни все пак може да защитят собственика си. Има докладвани случаи, когато котките са защитавали своите човешки собственици от престъпници и непокорни кучета. Смята се също, че котките могат да ни предпазят духовно от негативни енергии и зли духове, но това разбира се няма как да бъде доказано.

Котките и хората са развили силна връзка през вековете, още от 4400 г. пр.н.е. Така че котката вероятно ще ви защити, ако е установена наистина близка връзка. Това обаче не е даденост, тъй като лоялността на котката трябва да се спечели. С други думи, ако искате мъркащият приятел да ви пази - трябва да си спечелите доверието му.

Ще защити ли котка собственика си?

котка и собственициСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Естествената реакция на котката е да избяга, особено ако „заплахата“ е по-голяма от самата нея. Котките ще се опитат да избегнат физическа конфронтация. Всъщност конфронтационното поведение при котките е пасивно по природа. Котките ще заемат поза и ще се позиционират, за да изпращат сигнали, предназначени да намалят риска от ескалация до физическа битка.

Като се има предвид това, домашните котки ценят своята социална група. Това включва техните човешки собственици. Ако усетят опасност или видят, че стопаните им са подложени на физическа атака, бойните им инстинкти ще бъдат подтикнати. В такива случаи те могат да драскат, хапят или удрят противника си с лапите си.

Котките обаче са по-склонни да ни защитават от природни бедствия. Това е така, защото те могат да усетят промени в енергията, миризмите и звуците около тях. Това може да включва промяна във времето, неоткрити болести или хищници, които дебнат наблизо. Наблюдаването на променящия се език на тялото на вашата котка може да ви позволи да останете нащрек за потенциални опасности.

Признаци, че вашата котка ви защитава

котка и собственициСнимка: iStock

Въпреки често срещаните погрешни схващания, котките са силно лоялни животни. Проучване, публикувано в Eureka Alert от зоологичния учен Кристин Витале, установи, че подобно на децата и кучетата, опитомените домашни котки създават сигурни и сигурни връзки със своите човешки собственици.

Тя открива, че повечето котки са здраво привързани към стопаните си и ги използват като източник на сигурност в нова среда. Около 65% от котките и котенцата са силно свързани със стопаните.

Така че, когато става въпрос за това дали вашата котка ви защитава, може да сте сигурни, че вашата котка го прави по свой начин. Ето някои основни поведенчески признаци:

  • Котката ви следва из къщата
  • Котката съска или оголва зъбите си, когато наоколо има нещо, което изглежда да плаши нея или вас
  • Котката винаги идва при вас, когато чуе необичаен звук

Котките защитават ли ни духовно?

котка и собственициСнимка: iStock

Широко прието е, че котките имат шесто чувство. Очите на котката са прозорци, които ни позволяват да надникнем в друг свят. И помислете за това: виждали ли сте някога котката си да се взира в празно пространство или да се фиксира върху нещо, което не можете да видите? Това може да е обезпокоително, но може да е знак, че котката ви се оглежда за невидими опасности.

По-спиритуалните хора вярват, че котките могат да усетят зли духове или прояви, които имат потенциала да изложат вас или вашето семейство на опасност. Това е така, защото котките се раждат с астрална сила, за която се смята, че отблъсква негативната енергия, включително злите духове.

Много хора вярват, че котките могат да изплашат злите духове. Те улавят аурата с помощта на своето енергийно поле и прогонват отрицателната енергия от къщата. Ако забележите, че котката ви се скита наоколо без видима причина, най-добре е да не я разсейвате, тъй като може да прекъснете процеса.

На по-дълбоко, лично ниво, котките също могат да абсорбират нашата негативна енергия. Ако се чувствате тъжни или отчаяни, котката ви ще усети това и ще поеме проблемите ви, оставяйки ви да се чувствате по-щастливи и по-обнадеждени.

Разбира се, нито една от тези теории не е тествана в научния свят, така че трябва да се приемат с повишено внимание. Все пак не можем да отречем, че котките са мистериозни същества, които много учени се борят да проучат напълно, така че е повече от възможно котките да имат по-дълбока връзка с духовния свят, отколкото можем да разберем.

Защо котките защитават ли бебетата?

Когато ново бебе се присъедини към семейството, котките ще реагират по различни начини. Някои започват да ревнуват, докато други ще се скрият от новото попълнение. Въпреки това, има случаи, когато котката може да започне да защитава своя малък приятел.

Котките са интелигентни същества и е известно, че могат да вдигнат тревога, когато забележи нещо обезпокоително около бебето. Някои котки имат силен майчински инстинкт или използват звуци, за да общуват. Плачът на бебето може да звучи подобно на тревожния вик на коте, така че котката ви може да ги свърже. Неговият инстинкт може да се включи, карайки я да защити бебето, като седи с детето, ближе го или остава наблизо.

котка и собственициСнимка: iStock

В интернет можем да видим безброй много клипчета на котки, които пазят бебета и малки деца от опасности, така че това много зависи от характера и инстинктите на вашия мъркащ приятел.

Колкото и необичайно и неочаквано да звучи - мъркащият приятел може да ви защити от опасност, било то физическа или на духовно ниво. Така че не ги подценявайте.

Виж още