Котката ми „наказва ли ме“

котка у дома пакост Снимка: iStock

Н е е необичайно някои собственици на котки да твърдят, че гальовните животни са ядосаниразстроени или просто злобни и действат както намерят за добре. Често това означава да уринират върху наши вещи или мебели. „Котката ми е ядосана, защото работих до късно и се забавих с храната“, или „Котката ми ме ревнува от моето гадже/бебе/нов съквартирант.“ Във всеки случай, тези собственици на котки се чувстват така, сякаш са наказани от своите домашни любимци.

Още в началото трябва да кажем, че котките не са злобни по природа. Те със сигурност са умни, но злобата е сложно чувство, което не е част от техния емоционален репертоар. Но котките лесно се стресират и когато стресът навлезе в живота им, те често реагират по начини, които са утешителни за тях, но влудяващи за нас.

Защо котките маркират нашите неща

котка у дома пакостСнимка: iStock

Едно нещо, което котките правят, когато са стресирани, е да уринират върху неща, принадлежащи на собственика, като дрехи, килим, легло… Те избират неща, които миришат на собственика, защото там котките се чувстват комфортно.

Dogsandcats.bg

Изобщо не е необичайно котките да маркират с урина, когато са изправени пред промени в околната среда или други неща, които ги карат да стресират. Най-често срещаните места за маркиране по този начин имат някакво социално значение за тях: притежание на собственика; перални или дрешници, които носят силни миризми на собственика; или само на видни места в дома, за да могат да се уверят, че тяхното послание ще достигне до правилното място.

Разбира се, тази стратегия има неволния ефект да ви ядоса. И въпреки че е напълно разбираемо да мислите, че вашата котка маркира вашите неща, защото знае, че не харесвате тя да прави това, в действителност вашата котка не мисли съвсем така. Тя просто иска да се почувства по-спокойна или да комуникира тревожността си по този начин.

Как да подходим

Когато гальовният домашен любимец започне да ви оставя миризливи нотки на страдание, първото нещо, което трябва да направите, е да я заведете на ветеринар, за да изключи всякакви медицински причини за поведението. Ако става дума за некастрирана мъжка котка, кастрирането често може да помогне за решаването на проблема. Но ако е валидно, само ако гальовният приятел е в добро здравословно състояние и наскоро е достигнал полова зрялост.

котка у дома пакостСнимка: iStock

Второто важно нещо след ветеринаря е да проверите тоалетната и да се уверите, че я поддържате чиста. Знаете ли как обикновено може да не ви притеснява, че къщата ви е малко разхвърляна, но когато сте стресирани, това ви вбесява? Всичко, което не ви върви по план, ви притеснява повече от обикновено. Котките са по същия начин. Почиствайте тоалетната веднага щом забележите, че е била използвана или по възможност сутрин и вечер, а на определено време я измивайте обилно с препарат за домашни любимци. 

Ако котката ви изглежда разстроена от новата ви половинка или бебето, което току-що сте донесли у дома от болницата, направете всичко възможно, за да свържете новодошлия с добри неща. Ако новият човек е възрастен, накарайте го да дава храна на котката и най-вече лакомства или любимите играчки. Уверете се, че само добрите неща идват от този човек.

Когато обектът на стреса на котката е ново бебе, давайте храна, лакомства и играчки в присъствието на бебето. Това ще помогне на мъркащия приятел да свърже бебето с тези добри неща. Но никога не оставяйте котката и бебето сами заедно - взаимодействието им винаги трябва да се наблюдава. 

котка у дома пакостСнимка: iStock

И накрая, не забравяйте да прекарвате време с котката си по редовен, предвидим график. Планирайте положителни ежедневни взаимодействия с вашата котка, като игра или грижа за козината. Това ще помогне на вашата котка да се отпусне, ако знае, че може да разчита на специално време с вас всеки ден, дори ако това са само няколко минути. 

Вижте още:

Как котките манипулират стопаните си

Защо котките сякаш ни обичат най-много сутрин

Котките могат ли да мислят

Виж още