Защо котките сякаш ни обичат най-много сутрин

котка в леглото Снимка: iStock

З абелязали ли сте, че нашите пухкави съквартиранти са особено мили, гушкави и най-сладките същества сутрин? Докато едва отваряме очи и събираме сили да станем за кафе, котката ни вече е скочила върху нас и се търка, гали и разхожда по всяка една част от нашето тяло, а това мило поведение е съпроводено от силно мъркане, от което ни се разтапя сърцето. Когато съберем сили да станем от леглото, тя ни преследва неотлъчно и така се бута в краката ни, че неволно успяваме да я ударим леко.

Макар да няма научно обяснение за това котешко поведение, може да има някои причини, които да се свързват с този прилив на любов към вас, който котката изпитва сутрин към вас.

Проява на обич към стопаните

котка в леглотоСнимка: iStock

Мъркащите приятели са много привързани към стопаните си и истински ги обичат, дори и често да не изглежда така. Предвид, че вие сте спали толкова много часове, съвсем нормално е да сте залипсвали на мъркащия приятел. Той най-вероятно е прекарал част от времето си в леглото при вас, след това е галопирал из цялото жилище в лов на играчки или сенки, след което сигурно е спал и в някакъв момент вече трябва неговият човек да се събужда. Замислете се колко много неща е правила котката ви докато сте спяли.

Dogsandcats.bg

Време е за закуска

Обикновено установяваме определен час за закуска и когато той наближи, котката ни вече няма търпение да си похапне. Тази любов към вас, може да е не само защото котката ви иска да се събудите вече, но и просто защото е гладна след всички приключения през нощта.

Котката ви иска да играе

Макар че са тичали цяла нощ, котките все още ще искат да играят на сутринта, особено със стопаните си. Ако често играете с котката си сутрин, тя може да очаква това и да иска да се забавлява с вас. Това, в комбинация с вкусната храна, която ще ѝ дадете със сигурност е повод да бъде безкрайно мила и гальовна към вас.

Иска вашето внимание

котка в леглотоСнимка: Pixabay

Темпераментните домашни любимци могат да искат внимание без ясна причина. Те просто се наслаждават на милувките, нашата грижа, милите думи, които чуват и цялото обожание, което блика от нас. Те често месят с лапи върху одеялото ни и дори върху нас, а докато сме изпили кафето си, те вече са се наместили в скута ни и са заспали.

Предвид че мъркащите приятели стават много активни по здрач, е логично сутрин да са една идея по-спокойни. Това разбира се, не важи за всички представители, нито за малките котета, които са енергични по всяко време. Въпреки това, няма нищо по-сладко от това котката да ви е чакала да се събудите и да ви посрещне с мъркане и любопитно носле, което ви изследва. Това събуждане е много по-приятно отколкото алармата на телефона ни.

Вижте още:

Котката ми ме събужда през нощта - как да се справя

Котката ми ме напада, когато си лягам да спя

Как котките манипулират стопаните си

Виж още