Котките могат ли да мислят

домашна котка Снимка: iStock

В секи собственик на котка със сигурност си мечтае да „проникне“ в главата на мистичния си домашен любимец, за да види какво се случва там. Предвид ненормалното поведение на тези животни, със сигурност мозъкът им е доста интересно място! За съжаление, поради своенравния си характер и необичайна природа, тези приятели са много трудни за изучаване и фактите, които знаем за тях са силно оскъдни.

Котките мислят ли? И ако да - за какво?

Котките и мисленето

Знаем, че мъркащите домашни любимци са интелигентни животни, но не само. Те имат много когнитивни умения, което означава, че мозъкът им е доста активен. Те възприемат света по определен начин, могат да се обучават, разбират жестове и мимики, научават езика на тялото на стопанина си и т.н. Учените знаят, че котките имат емоции, разбират определени концепции и от това можем да заключим, че вероятно могат да мислят.

Котешките емоции

Към днешна дата се предполага, че котките не правят особена разлика между техния вид и нашия. На базата на различни изследвания, се наблюдава, че котките се държат по сходен начин както с други мъркащи представители, така и с хора. Затова учените заключват, че може би те ни възприемат като тях, просто сме по-големи. Това е причината, поради която, те не променят социалното си поведение спрямо нас. Когато са щастливи, че около тях има друга котка - те вдигат опашка и започват да мъркат. Същото правят и с нас.

Dogsandcats.bg

От друга страна - когато са уплашени от друга котка или куче - те могат да се скрият, да се снишат, а ушите им да се приберат назад. Същото биха направили и, ако се уплашат от човек.

домашна коткаСнимка: iStock

Котките често изслеждат така, сящаш си мислят, че са по-добри от нас и доказателство за това е техният стремеж да са господари в къщата. Освен това те могат да маркират територията си с най-голямо удоволствие, а понякога обучението може да е повече от трудно, защото за тях ние сме равнопоставени. Въпреки всичко, със сигурност ни уважават и харесват и това си личи, защото обичат да прекарват време с нас, когато ни няма могат да се стресират и най-важното - храним ги.

Дали котките мислят за храна?

Как ще получат храна и кога ще си хапват е въпрос, който със сигурност занимава главите на тези темпераментни животни. Те със сигурност научават много за стопаните си и техните навици, защото това е пряко свързано с това кога ще получат храната си.

Като се замислим мъркащите приятели доста бързо възприемат рутината на хранене и, когато леко „кривнем“ от нея - те бързат да ни напомнят с мяукане, че е време за храна. Ако пък сме се прибрали по-късно от работа и сме закъсняли с вечерята - те със сигурност ще ни посрещнат с голяма радост на вратата или пък негодувание и „укор“, че не сме се прибрали навреме.

Всички тези поведения показват някакви процеси, които се случват в главата на тези мистериозни животни. Предвид, че котките прекарват целия си живот у дома със собствениците, със сигурност можем да предположим, че те мислят за нас. Дали като източник на храна, защита, забавление или удобно място, върху което да поседнат - със сигурност не сме им безразлични и те ни познават. Все пак, тези приятели си взаимодействат много повече със собствениците си, отколкото с непознати, което показва, че те с се свързнат на някакво ниво със стопаните си.

Вижте още:

Как котките манипулират стопаните си

„Слез от масата!“ – котките разбират ли какво им казваме

Какъв тип личност е котката ми

Виж още