Котката ми не позволява да я реша - как да се справя

ядосана котка Снимка: iStock

В ъпреки че повечето котки се наслаждават когато се грижим за козината им и можем лесно да познаем това по тяхнто мъркане, има моменти, в които тази задача не е толкова лека.

Ако мъркащият ви приятел не обича да разресвате козината му, но въпреки това той се нуждае от тези седмични грижи, има няколко начина, по които можете да направите този ритуал една идея по-приятен за него.

Важен е изборът на четка

Повечето котки се нуждаят от разресване в един или друг момент, защото има области от тялото им, до които те достигат малко по-трудно.

Dogsandcats.bg

От друга страна - дългокосместите котки могат да срещнат проблеми при заплитането на тяхната козина на места, а в никакъв случай не бива да ги оставяме на произвола на съдбата, защото това може да им докара кожни проблеми и болка в по-късен етап.

стопанин разресва коткаСнимка: iStock

Едно от най-важните неща при грижата за котешката козина е подходяща четка. Можете да попитате ветеринарния си лекар или консултантите в зоомагазина да ви препоръчат, ако се чувствате несигурни, която трябва да изберете.

  • Чест избор на повечето стопани са гумените четки с дълги зъбци, които хем влизат дълбоко в козината, хем правят лек масаж на гальовния спътник.
  • Четките тип ръкавица, която поставяте на ръката си са също добър вариант. Още повече че така котката ви може да се чувства сякаш я галите, а междувременно премахвате и мъртвата козина, която трябва да се отстрани.

Подберете подходящия момент за четкане

Ако мъркащият ви приятел е в игриво настроение или видимо започва да хапе и да си играе с четката, вместо да стои спокойно - може би това не е правилният момент, в който трябва да разресвате козината му. „Издебнете“ го когато е спокоен и е в разгара на поредната си дрямка за деня. Това също е чудесен момент за подрязване на ноктите, защото котката ви е спокойна, леко заспала и често не разбира какво точно се случва.

В моментите, в които мяукащият спътник стои спокоен и ви позволява да го срешите - можете да го наградите с лакомство, за да свързва грижите за козината с нещо положително.

Кога да потърсите професионален грумър

стопанин разресва коткаСнимка: iStock

Ако котката ви поради някаква причина има особено мръсна и сплъстена козина или просто не позволява по никакъв начин да я докосвате и да се грижите за нея - може би е настъпил моментът, в който да потърсите професионална помощ. Трябва да отбележим, че търсенето на специалист, който да има опит с котки не е лека задача, но можете да попитате ветеринарния си лекар или да се посъветвате с него как да подходите и как да се грижите за козината на мяукащия спътник, когато не ви позволява.

Грижата за козината е една от основните, които трябва да полагаме за мяукащите домашни любимци. По този начин им осигуряваме красива, лъскава и здрава козина, за да могат да бъдат още по-елегантни и да будят възхита у нас!

Вижте още:

Как да подкъся ноктите на котката ми

Как да изкъпя котката си

Как да се справим с космените топки при котките

Виж още