Котката ми никога не е повръщала космена топка. Това необичайно ли е?

котка Снимка: iStock

К осмите и котките вървят ръка за ръка. Ако сте собственик на котка за първи път, може да се уплашите, ако гальовният домашен любимец повърне за първи път тази космена маса, която се е образувала в стомаха му или обратното - да се зачудите защо никога не сте виждали котката си да повръща козина.

Макар че е нормално за гальовните животни да повръщат топки с косми на определени периоди, също така е нормално и никога да не видите котката си да повръща козина. Сега ще разберем кога мяукащите животни повръщат косми и кога не.

Какво представляват топките с косми при котките

коткаСнимка: iStock

Топките косми са бучки косми, които се натрупват в храносмилателната система на вашата котка, преди котката ви да ги повърне. Те са причинени от това, че вашата котка поглъща разпусната или мъртва козина, докато се мие.

Dogsandcats.bg

Докато по-голямата част от косата преминава безвредно през тяхната система, част от нея остава в храносмилателния тракт. Тъй като кератинът, който изгражда косата, не е смилаем, косата бавно се натрупва в топка коса с течение на времето.

Всъщност името е малко погрешно и всеки, които е чистил повърната маса козина от котката си, знае че тя не е с формата на топка, а понякога дори е малко трудно да се разбере какво представлява, ако не погледнете отблизо. По-скоро ще видите дълга, подобна на тръба форма на гъсто опакована коса. Това се дължи на преминаването от стомаха нагоре през хранопровода. За разлика от повръщаното, което съдържа жлъчка и несмляна храна, космените топки често са придружени само от храносмилателна течност.

През повечето време топките косми са сравнително безвредни. Въпреки че не е приятно изживяване за никого, най-малко за вашата котка, обикновено няма за какво да се тревожите. Особено ако котката ви не показва никакви признаци на летаргия, диария, запек или загуба на апетит, които биха могли да означават друго здравословно безпокойство.

Има случаи, когато топките косми могат да бъдат по-трудни за изхвърляне от вашата котка. Ако космената топка се натрупа и създаде запушване, това може да причини сериозни здравословни проблеми, затова трябва да заведете час по-скоро котката си на ветеринар.

Нормално ли е за котката да образува космени топки в стомаха си

коткаСнимка: iStock

Тъй като мъркащите приятели прекарват толкова много от времето си миене на козината и близане, тялото на котката е уникално развито, за да може да прекара определено количество косми през храносмилателната им система. По-често този процес протича гладко. Косата, която са погълнали, обикновено се отделя с движенията на червата.

Топките от косми обаче са знак, че храносмилателната система на вашата котка не може да се справи с количеството погълната коса.  Това често се случва при дългокосместите котки, тъй като тяхната козина е много. Ако котката ви започне да повръща често космени топки - това не е добър знак и е хубаво да се консултирате с ветеринарен лекар.

Кои котки не повръщат топки с козина

Въпреки че топките косми може да са обичайни за много котки, не при всички мяукащи животни може да се случи, например:

  • Котки без косми

СфинксСнимка: iStock

Породите котки, които са най-малко склонни да страдат от космени топки, са породите без косми като Петерболд, Сфинкс, Донски Сфинкс или Ликой. Тези котки се почистват също толкова жадно, колкото техните космати приятели, но нямат косми за преглъщане. Освен ако нямате друга котка с козина, за която вашите безкосмести котки да се грижат прекомерно, е малко вероятно те изобщо да страдат от космени топки.

  • Котенца

В сравнение с възрастните котки, котенцата не прекарват толкова време в грижа за козината. Когато го правят, те често не са достатъчно умели и не поглъщат толкова много козина.

Докато вашето коте расте, то бавно научава най-добрия начин да се грижи за себе си. Въпреки че топките косми не се считат за нормални, те показват колко ефективна е вашата възрастна котка в самопочистването.

  • Късокосмести котки срещу дългокосмести котки

През повечето време дългокосместите породи котки страдат от космени топки по-често от късокосместите котки. Това обаче не означава, че вашата късокосместа котка никога няма да повърне топка с козина, просто това може да се случи много рядко.

Повечето собственици на котки се сблъскват малко на брой пъти с някоя повърната топка с козина, което е съвсем нормално. Ако имате късокосмест мъркащ приятели или такъв без почти никаква козина е съвсем нормално никога да не видите това действие. И в двата случая няма за какво да се притеснявате, освен ако не става дума за нещо необичайно и видим дискомфорт на котката.

Вижте още:

Как да се справим с космените топки при котките

Кога котките имат нужда от баня

Виж още