Кога котките имат нужда от баня

котка в баня Снимка: iStock

З наем прекрасно, че гальовните животни не са известни с любовта си към водата. Ако някога сте опитвали да къпете мяукащия си спътник, вероятно тази процедура приключва с някоя и друга драскотина, която сте си „изпросили“.

Макар че котките са въоръжени с грапави езици и слюнка, които имат за цел да почистят отлично тяхната козина, в някои ситуации може да се налага и вие да се намесите и да ги къпете от време на време.

Кога трябва да изкъпя котката ми

 • Дългокосместите котки

Дългокосместите котки, биха могли да се нуждаят от баня веднъж на няколко месеца, защото това значително улеснява премахването на мъртвата козина, а това от своя страна - намалява образуването на космени топки в стомаха на котката, която тя ще повърне в някакъв момент.

Dogsandcats.bg
 • Котките с почти липсваща козина

Доста хора остават изненадани, но мяукащите животни от породата Сфинкс и другите представители се нуждаят по-често от къпане отколкото дългокосместите котки. Липсата на козина води до неравномерно разнасяне на кожните масла и натрупвания на мръсотия, често в зоната около ушите. Затова къпането е част от грижите, които собствениците трябва да полагат за тези гальовни приятели.

изкъпана коткаСнимка: iStock

 • При някои проблеми със здравето

Някои гальовни животни може да се нуждаят от помощ при почистването на козината, ако имат проблем, който възпрепятства пълноценната грижа за пухкавото им палто. Възрастните котки с артрит или проблеми със ставите може да се затрудняват да се грижат за себе си, тъй като изпитват болка когато се извиват, за да се почистят. Това важи и за котки с наднормено тегло, които също имат проблеми с подвижността и обхватът им на движение е ограничен.

 • Алергия към котки

Трябва да се посъветвате с алерголог и ветеринар, но в някои ситуации къпането на котката от време на време, може да облекчи ваша алергия към козината. Разбира се, задължително обсъдете дали тази мярка е необходима както за домашния любимец, така и за вас. Все пак, къпането по начало не е необходимо при повечето котки, а ако вие имате алергия и въпреки това живеете с мяукащ спътник - излагате себе си на риск.

Как да изкъпя котката си

Винаги е добре да обучим котката си на периодични бани още докато е малка. Ако не се е налагало да преминавате през тази дресировка, а инцидентно се е наложило да изкъпете домашния любимец, защото се и изцапал, следвайте някои основни стъпки:

 • Използвайте шампоан за котки. В никакъв случай не къпете мъркащият приятел с козметика, която използвате вие.
 • Подгответе банята, както и сухи кърпи, с които да подсушите котката.
 • Опитайте да почистите максимално козината на домашния любимец с четка преди да преминете към къпането.
 • Напълнете мивката, ваната или използвайте леген с топла вода (но не прекалено) и внимателно поливайте мъркащия приятел. Не насочвайте душа към него, тъй като ще се уплаши и ще избяга.
 • Внимавайте с очите и носа.
 • Нанесете шампоана, разтрийте нежно и изплакнете внимателно.
 • След като приключите - увийте котката в кърпа и разтрийте нежно, за да ускорите сушенето. Не използвайте сешоар.
 • Ако има кой да ви помогне с къпането и да държи мяукащия приятел - това доста би улеснило процеса.

котка в баняСнимка: iStock

Повечето котки могат да бъдат много усърдни в грижите за себе си. Понякога обаче, може да се наложи и нашата намеса, ако са сторили някоя пакост и са се изцапали. Затова бъдете внимателни им помогнете нежно в почистването на козината.

Вижте още:

Как да изкъпя котката си

10 козметични продукта, които трябва да държим далеч от котката

Как да измия зъбите на котката ми

Виж още