Котката ми се чеше прекомерно - как да я спра?

котка се чеше Снимка: iStock

В сички котки се чешат и това е нормално поведение, което е естествен отговор на различни видове дразнители. Драскането не трябва да е редовно или постоянно явление, но случайното драскане обикновено не е повод за притеснение. Прекомерното чесане обаче не е нормално и не трябва да се пренебрегва. Има няколко причини, поради които котката ви може да се чеше прекомерно. Нека да обсъдим тези причини и дали има нещо, което можете да направите, за да облекчите драскането на котката си.

1. Алергия към бълхи

Много котки са алергични към бълхи. Когато ги ухапе бълха и кожата и кръвообращението им са изложени на слюнката на бълхата, имунната им система реагира прекомерно. Свръхреактивната имунна система може да доведе до интензивни епизоди на сърбеж и чесане. Разчесването може да бъде придружено от други признаци на алергия към бълхи, като кожни обриви, косопад и повдигнати подутини.

котка се чешеСнимка: iStock

Ако забележите признаци на алергия към бълхи, трябва да можете да прегледате козината и кожата на котката си и да откриете поне няколко бълхи, които се крият в нея. Ако случаят е такъв, лечението на котката ви от бълхи е най-добрият начин да се отървете от симптомите на алергия. Можете да изкъпете котката си, като използвате закупен от магазина шампоан за лечение, за да получите незабавно облекчение. Вашият ветеринарен лекар може също така да предпише месечно лекарство, което ще помогне на бълхите да не хапят котката ви в дългосрочен план.

Dogsandcats.bg

2. Хранителни алергии

Хранителните алергии могат да засегнат котките и когато това се случи, прекомерното чесане обикновено е основен признак. Някои мъркащи животни са алергични към пшеница, а други - към риба. Други често срещани алергени са пилешкото, говеждото, рибата и млечните продукти. Специфични протеини, съдържащи се в тези храни, са причина за алергичните реакции, които котките могат да получат. Основните признаци на хранителните алергии при котките са хронично възпаление на кожата и чесане.

Симптомите на хранителна алергия при вашата котка няма да изчезнат сами. Драскането и възпалението ще останат активни, докато проблемната храна не бъде премахната от диетата на котката ви. Вашият ветеринарен лекар може да направи изследвания, за да изолира конкретния протеин, към който котката ви е алергична, за да знаете какво да премахнете от диетата ѝ. В противен случай той може да ви помогне да съставите елиминационна диета за вашата котка, за да разберете кои храни не трябва да приема.

3. Краста

Крастата е кожно заболяване, причинено от паразити. То е изключително заразно и ако не се лекува, може да доведе до появата на хлътнали лезии навсякъде по тялото, както и до постоянно чесане. Това заболяване няма да изчезне от само себе си и докато не бъде изкоренено, лезиите и чесането не само ще останат, но и ще се влошат.

котка се чешеСнимка: iStock

Можете да лекувате котката си с крем за локално облекчаване на сърбежа, докато крастата бъде облъчена и лезиите и чесането изчезнат по естествен път. Вашият ветеринарен лекар може да предпише лекарства и локални разтвори за унищожаване на паразитите, които причиняват крастата. Процесът може да отнеме няколко дни, ако не и няколко седмици, за да завърши.

4. Акари

Както ушните, така и норалните акари могат да причинят проблеми с чесането на вашата котка. Ушните акари живеят в ушния канал и могат да бъдат изключително дразнещи. Това дразнене кара котките да се чешат непрекъснато по ушите си с течение на времето. Зараждащите се акари разяждат повърхността на кожата на котката, което предизвиква дразнене и чесане. И двата вида акари могат да се предават на други животни и дори на хора, затова котката ви трябва да се лекува възможно най-скоро след забелязването на първите признаци на акари.

5. Пиодермия

Пиодермията е състояние, което включва натрупване на гной в кожата. Това заболяване може да е резултат от различни здравословни състояния, включително инфекции, алергии и дори различни видове рак. За щастие, това не е често срещано състояние при котките. Но ако все пак се развие, то обикновено води до свръхрастеж на бактерии по кожата и симптоми на постоянно чесане. Загубата на козина и лющенето зад ушите и по опашката са други симптоми на пиодермия, за които трябва да се внимава.

котка се чешеСнимка: iStock

Антибиотиците са необходими за лечение на появата на пиодермия при котките. Едно обикновено посещение в кабинета на ветеринарния лекар ще ви осигури официална диагноза и антибиотиците, от които се нуждаете, за да лекувате котката си у дома. Симптомите на разчесване трябва да започнат да отшумяват само в рамките на няколко дни.

Има много различни причини, поради които котката ви може да се чеше. Ако не можете сами да определите основната причина, важно е да насрочите преглед при ветеринарния си лекар възможно най-скоро, за да можете да стигнете до същността на проблема. Каквато и да е причината, не игнорирайте прекомерното чесане при гальовния приятел, защото ситуацията може да се влоши, ако изчакате твърде много.

Вижте още:

Страда ли котката ми от алергия?

Какво означава прекаленото чесане и близане при котките

Виж още