Котката ми скучае, но не иска да си играе, трябва ли да се притеснявам

котка играе Снимка: iStock

П овечето котки играят през целия си живот, макар че са най-игриви в детството си. Домашните котки нямат нужда да ловуват, тъй като имат осигурена храна и не трябва да оцеляват сами. Поради това те често имат много натрупана енергия. Повечето котки обичат да ловуват, така че може да им се стори забавно буквално да разкъсват своите играчки и дори предмети. В дивата природа тази игривост вероятно би се случвала много по-рядко, тъй като котките действително биха ловували.

Въпреки това котките имат различни предпочитания, също като нас. Някои котки може да не играят толкова много, докато други може да са много енергични. Тези предпочитания се влияят донякъде от гените, тъй като някои породи котки са известни с това, че са игриви, други - мързеливи.

Въпреки това играта е жизненоважна за много котки, тъй като им помага да се упражняват. Котка, която не играе, може да стане с наднормено тегло, което води до развитието на много заболявания. Ето защо е важно да накарате котката си да играе поне веднъж дневно. Някои мяукащи животни се нуждаят от повече помощ, за да постигнат това, отколкото други.

котка играеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако котката ви не играе, има вероятност тя просто да е по-мързелива или просто да не иска да играе толкова много. В други случаи обаче причината може да е нещо по-сериозно.

1. Здравни проблеми

Котките са много добри в това да крият здравословните си проблеми. В дивата природа котките трябва да крият слабостите си от хищници или други котки, защото в противен случай могат да станат лесна мишена. Затова в плен много котки крият заболяванията си по инстинкт. Възможно е да не забележите нищо нередно с вашата котка, докато състоянието ѝ не напредне.

Едно от първите неща, които може да забележите, е намаляване на активността. Котките могат да спрат да се движат толкова, колкото преди, просто защото не се чувстват добре. Ето защо, ако котката ви внезапно спре да играе, може би е време да посетите ветеринарния лекар.

2. Стрес

Котките, които са стресирани, няма да се отпуснат и да играят. Вместо това те изразходват голяма част от енергията си, за да се тревожат, и може да прекарват повече време в криене. Котка, която е притеснена, няма да мисли за игра толкова много, колкото безгрижната котка.

котка играеСнимка: iStock

Някои котки са по-склонни към стрес от други. Изглежда обаче, че всички котки са малко по-склонни към тревожност, когато стопаните се ггрижат достатъчно, за да предотвратят това. Съвсем малки промени в заобикалящата ги среда могат да накарат котката да се стресира. Много малки неща като промяната на графика ви с няколко минути или пренареждането на мебелите може да накара котката да се тревожи.

В много случаи единственото, което можете да направите, е да изчакате котката да се адаптира. При хронично стресираните котки обаче може да се наложи да посетите ветеринарен лекар, който да им помогне да се справят с тревожността си.

3. Вземете различни играчки

Някои котки могат да развият желание да играят сами. Тези мяукащи приятели се разбират чудесно с топки и мишки-играчки, тъй като те често ги размахват, когато се чувстват игриви. Други котки обаче трябва да бъдат въвлечени в играта. Тези котки може никога да не замахнат към топка, която просто лежи някъде настрана. Ето защо, ако вашата котка не взаимодейства с типичните играчки за котки, може да се нуждаете от по-интерактивен вариант.

Интерактивните играчки често се движат сами до известна степен. Тези движения могат да въвлекат котката ви в играта по начин, по който по-простите играчки не го правят. Друг начин за насърчаване на играта са играчките-пъзели с храна, въпреки че тези играчки често не насърчават толкова много движения, колкото другите.

Освен това някои котки просто предпочитат различни играчки. Затова препоръчваме да избирате различни играчки, за да определите какво харесва вашата котка. Предпочитанията им могат да се променят и с възрастта.

4. Опитайте с кратки сесии

котка играеСнимка: iStock

Котките имат внимание, което трае много кратко време. Това е една от причините, поради които те се обучават по-трудно от кучетата. Затова вероятно ще трябва да разделите ежедневната им игра на много сесии. Да накарате котката да играе в продължение на пет минути трябва да се чувства като постижение. Не очаквайте котката ви да играе с часове, както може да направи кучето.

Трябва да се стремите към около 15-20 минути игра всеки ден. Не планирайте обаче всичко това да се случи наведнъж. Разделете сесиите за игра на няколко, като изпробвате различни игри.

5. Бъдете упорити

В дивата природа котките обикновено не се хвърлят върху първата видяна плячка. Вместо това те трябва да запазят енергията си за идеалния момент, за да подобрят шансовете си за успех. В нашите домове котките често няма да се нахвърлят при първото хвърляне на топката. Отнема им минута, за да се „настроят“. Затова може да отнеме време докато мъркащият приятел обърне внимание на играчката.

Това е напълно нормално. Ако спрете само след няколко хвърляния, може никога да не стимулирате котката си достатъчно, за да я накарате да играе. Планирайте много време, преди котката ви да прояви интерес.

6. Обмислете всички видове игра

котка играеСнимка: iStock

Когато си представим котка, която си играе, повечето хора си мислят за котки, които гонят мишки-играчки или махат с пръчка. Това обаче е само един вид игра. Въпреки че много котки се наслаждават на този вид игра, други може да предпочитат други видове. Повечето играчки за котки са насочени към стимулиране на ловния инстинкт, но ако вашата котка няма силен ловен инстинкт, традиционните играчки може да не са полезни. Може да се наложи да помислите за стимулиране на други игрови реакции като катерене, криене или драскане.

Някои котки предпочитат да се катерят по котешко дърво, отколкото да играят с топка и това е съвсем нормално. Катеренето също осигурява упражнения и стимулира котката. Ако котката ви попада в тази категория, помислете дали да не инвестирате в мебели за катерене вместо в повече играчки за котки.

Други гальовни животни обичат да се крият. Можете да закупите легла за котки с вградени одеяла, тунели за игра и дървета за котки, които да стимулират този вид игра. Много котки, които обичат да се крият, обичат да се „нахвърлят“ върху играчките от скривалището си, но могат да взаимодействат само веднъж, преди да избягат да се скрият отново.

Котките, които се катерят, могат да предпочитат структури за катерене с високи точки, между които могат да скачат. Монтирането на рафтове на стената, направени за катерене на котки, може да бъде полезно в тази ситуация.

котка играеСнимка: iStock

Насърчаването на мързеливата котка да играе може да изглежда невъзможно. Има обаче много начини, по които можете да я стимулирате да се движи повече. Първо, трябва да се уверите, че котката ви е здрава и не е стресирана, тъй като дискомфортът може да попречи на играта.

Изпробвайте различни играчки, за да откриете какво харесва вашата котка, и бъдете постоянни по време на сесиите. Може да отнеме минута, докато котката ви реагира.

Освен това стимулирането на различни видове игра може да помогне за насърчаване на мързеливата котка да се движи. Някои котки предпочитат различни видове игра, а други могат да се отегчат от един и същи вид многократно.

Виж още