Котката не почиства дупето си правилно - как да подходим?

котка и тоалетна Снимка: iStock

Ч истотата е от съществено значение за котките. Ако мъркащият ви приятел изпитва проблеми с почистването си след изхождане, това със сигурност е неприятна ситуация както за вас, така и за него.

Каквато и да е причината за непочистеното дупе на вашата котка, тя трябва да бъде разрешена. Наблюдавайте внимателно поведението на вашия домашен любимец, за да разберете защо котката ви не се почиства добре.

Как да почистите дупето на котка

Ако котката ви има мръсно дупе, първото нещо, което трябва да направите, е да почистите всички висящи изпражнения от козината. Котешките отпадъци могат да съдържат Toxoplasma gondii. Този паразит се отделя чрез изпражненията на котката, създавайки риск от токсоплазмоза. Има възможност за зоонозно предаване (от животно на човек), така че измийте ръцете си, когато сте готови.

котка и тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За да помогнете на котка, която не може да почисти дупето си правилно, направете следното:

  • Мокри кърпички за домашни любимци

Ще ви трябва влажна кърпа или мокри кърпички, за да се справите с изцапаната зона. Въпреки това може да ви е по-лесно да напръскате зоната със сух шампоан, безопасен за домашни любимци, преди да започнете.

Ако използвате мокри кърпички, уверете се, че не са ароматизирани, за да избегнете нараняване на кожата на вашата котка. Котките имат различно ниво на pH от хората, затова трябва да се снабдите с мокри кърпички за котки, които се продават в зоомагазините.

  • Шампоан и измиване

В случай на особено мръсно дупе на котка, ще е необходимо по-щателно измиване.

Ако е така, напълнете мивката с топла вода и смесете малко котешки шампоан. Внимателно спуснете котката си в плитката вода и почистете мръсотията.

Защо котката ми не почиства дупето си?

Котките не обичат да се чувстват мръсни. Така че ще трябва да идентифицирате причината за проблема, за да предотвратите повторната му поява. Някои често срещани причини, поради които мяукащите животни не се почистват достатъчно добре:

котка и тоалетнаСнимка: iStock

  • Ограничена мобилност

Най-честата причина котката да не почисти дупето си е, че е физически неспособна да го направи. Необходима е гъвкавост, а възрастна котка с артрит може да намери това за твърде болезнено.

Ако вашата котка може да маневрира достатъчно с тялото си, за да се мие, тя ще се почисти навсякъде. Това също зависи от теглото на тази котка, което остава управляемо. Котките с наднормено тегло ще се затрудняват да се извиват достатъчно с тялото си, за да почистят дупето си.

  • Дълга козина

Дългокосместите котки могат да изпитват тези проблеми. Котките губят козина, но естественият процес понякога се бори да се справи.

При дългокосместите котки могат да се образуват възли и сплитания в козината, което прави разресването на козината трудно и болезнено.

  • Диария

Вашата котка може да се опитва да остане чиста, но се бори да го направи. Диарията може да бъде силно неприятна и да цапа допълнително козината на вашата котка.

Еднократният пристъп на диария не е непременно проблем, тъй като котките могат да изпитат стомашни разстройства по различни причини. Просто почистете котката си и я наблюдавайте известно време. Ако котката се държи нормално, това е изолиран инцидент.

Ако диарията продължава повече от 24 часа, мяукащият ви приятел може би има нужда от ветеринарен лекар, който да го прегледа.

котка и тоалетнаСнимка: iStock

Ако котката ви не почиства дупето си, не пренебрегвайте поведението и не предполагайте, че мяукащият приятел е мързелив. Котките са много чисти животни и със сигурност нещо не е наред, ако остават мръсни след ходене до тоалетна. Помогнете на котката да се почисти и я заведете на преглед при ветеринар, тъй като причината може да се корени в проблем със здравето.

Виж още