Котките имат ли чувство за хумор

забавна котка Снимка: iStock

К отките със сигурност се справят отлично в това да ни накарат да се усмихнем и смеем като никой друг. Има причина, поради която видеоклиповете с котки в интернет са такава сензация – котките са забавни. Докато нашите любими котенца ни забавляват с лудориите си, това ни кара да се чудим дали самите те имат чувство за хумор или просто са безапелационно забавни.

Истината е, че няма категоричен отговор дали котките имат чувство за хумор, но ние знаем, че те са способни да създават силни връзки и дори могат да разпознават човешки емоции, което е доста впечатляващо.

Животните и хуморът

Има известен дебат дали други животните са способни да имат чувство за хумор. Разбира се, те не могат да участват в сарказъм или словесни шеги, или да разбират какъвто и да е тип комедия, но със сигурност изглежда, че имат някаква забавна кост някъде там.

Като се има предвид определението за хумор като „качеството да бъдеш забавен или комичен, особено както е изразено в литературата или речта“, повечето животни нямат този тип когнитивен механизъм, който би им позволил да разбират или дори да показват хумор.

Dogsandcats.bg

забавна коткаСнимка: iStock

Теория на несъответствието и доброкачествено нарушение

Психолози и философи са прекарали много години в опити да дефинират точно какво представлява хуморът. Тяхната най-популярна теория е теорията за несъответствието, която гласи, че хуморът възниква, когато има несъответствие между това, което човек очаква да се случи, и това, което се случва.

Съвсем наскоро психолозите излязоха с различна теория, известна като доброкачествено нарушение. Това предполага, че хуморът възниква от така нареченото доброкачествено нарушение или „нещо, което застрашава благосъстоянието, идентичността или нормативната структура на вярванията на човека, но което едновременно изглежда добре“. Според тази теория може да се твърди, че някои животни имат чувство за хумор.

Изследване, проведено през 2009 г., показа, че човекоподобните маймуни, като шимпанзета, бонобо, горили и орангутани, издават звуци, подобни на смях, когато ги гъделичкат, играят, преследват и се борят.

Връзката между хората и котките

Учените направиха някои изследвания на връзката между хората и мяукащите животни и откриха пет различни типа връзки, които хората могат да споделят със своите котки.

  • Отворена връзка

Когато котките и хората имат това, което се нарича отворена връзка, котката обикновено е по-самотна и независима, но също така се свързва добре с хората. Те не се нуждаят от постоянно дружество и функционират перфектно без присъствието на собственика си. Тази връзка е по-дистанцирана.

забавна коткаСнимка: iStock

  • Съзависима връзка

При взаимозависими отношения котката е склонна да стане много зависима от своя човек или обратното. В този вид връзка човекът се свързва тясно с котката и прекарва прилично време заедно. Гальовният приятел гледа на собственика като на част от тясната социална група и изпитва чувство на сигурност в негово присъствие.

  • Случайна връзка

При случайна връзка между човек и котка, котката обикновено е приятелски настроена към собственика си, но не е необходимо да стои наблизо. Това често се наблюдава в ситуации, когато котката се разхожда на открито или домакинството води натоварен начин на живот и е малко по-хаотичен.

При непринудена връзка, при която котката се разхожда свободно на открито, не е необичайно котката да посещава други домове и да развива причинно-следствени връзки с различни хора в квартала.

  • Приятелство

Котките и хората, които създават приятелство, имат специална връзка. Това означава, че има взаимна емоционална инвестиция, при която и двете страни имат силна връзка помежду си. Хората ще смятат котката за част от своето семейство и ще работят, за да поддържат тясна връзка с котката си, като играят, показват обич и отделят време, за да прекарат заедно.

Тези мяукащи животни обикновено приемат добре непознати и дори могат да поздравят непознати посетители, защото се чувстват уверени и сигурни в домовете си. Това обикновено е много здравословна връзка, при която и човекът, и котката могат да функционират независимо, тъй като котката ще се радва на компанията на собственика, но не е необходимо да поддържа постоянен контакт.

  • Отдалечена връзка

Котките в отдалечена връзка получават грижите, от които се нуждаят, но не са тясно свързани с никого в домакинството. При този тип връзка котката вероятно ще се държи на разстояние както от собствениците, така и от другите хора, защото те не се чувстват напълно сигурни в присъствието на хора. Те няма да търсят обич или да се опитват да създадат каквато и да е тясна връзка, въпреки че все още могат да бъдат много приятелски настроени.

забавна коткаСнимка: iStock

Котките и хората имат много интересни и сложни взаимоотношения, които варират в зависимост от много различни фактори. Въпреки че може да нямаме окончателен отговор дали котките наистина имат чувство за хумор или не, този тип когнитивно съзнание е сложно. Независимо дали вашата котка може да намери нещо смешно или не, те със сигурност имат начин да внесат хумор в живота ни и да ни забавляват.

Вижте още:

Какъв тип личност е котката ми

Какво мисли котката ми за мен

6 признака, че сте се сближили с котката си

Виж още