Какво мисли котката ми за мен

котка и собственик Снимка: iStock

К ато котешки обожатели, независимо дали живеем с такова гальовно животно или просто им се възхищаваме от разстояние, ние сме напълно наясно какво мислим за тях – тези животни са сладки, грациозни, красиви, мили (особено когато спят), но и темпераментни, непредвидими и... мистериозни. Котките са много любопитни животни, защото с поведението си те предизвикват у нас много повече чуденки, отколкото може науката да обясни. Въпросът „Какво мислят котките за нас?“ е обвит в мистерия и най-вероятно няма и да разберем неговия отговор.

Макар че за котки има много по-малко изследвания отколкото за четириногите им колеги – кучетата, все пак съществуват някои теории, за които ще ви разкажем в тази статия.

Какво си мислят котките когато ни погледнат?

пухкава коткаСнимка: Pixabay

Джон Брадшоу, експерт по котешко поведение и автор на няколко книги именно за тези прекрасни животни, стига до заключението, че котките не ни разбират по същия начин, по който го правят кучетата. Какво значи това?

Dogsandcats.bg

Няма съмнение за това, че кучетата възприемат хората като различен от тях вид. Доказателство за това е тяхното поведение. Те се държат различно с хора и с други кучета. Което автоматично означава, че те осъзнават хората като различни от тях. За котките обаче, не може да се каже същото. Според Брадшоу, мъркащите приятели не дават почти никакви индикации да ни слагат в различна графа.

Тук всички котешки фенове, които възхваляваме тези животни можем да подскачаме от радост, заради мисълта, че котките (тези красиви, грациозни същества) ни възприемат като като тях – котки.

Мъркащите приятели се държат с хората по изключително сходен начин, по който го правят по между си. Те държат опашката си изправена, когато са щастливи и ни посрещат на вратата, те се отъркват в нас, те седят до нас, мият се, понякога мият и нас. Те дори тъпчат с лапи върху нас, леглото ни или близката възглавница. Това поведение е много любопитно, защото те го правят върху корема на майка си когато са бебета, за да стимулират кърмата. Все пак, те са умни животни – напълно наясно са, че кърма няма да потече нито от нас, нито от възглавницата ни, но все пак те продължават да го правят, най-вероятно за да изразят любов и привързаност към нас.

Вижте още: Защо котките месят с лапи

Мислят ли ни котките за глупави?

Както споменахме, според Брадшоу,

мъркащите приятели имат представа за нас, хората като за едни по-големи котки.

Макар че съществуват много шеги, че гальовните животни ни „съдят“, или подхождат със снизхождение спрямо нас, те не ни мислят за глупави. Все пак, ако за тях действително сме вид котка и подценяват интелекта ни – това значи, че подценяват и себе си, а нито едно мъркащо животно няма да направи това, защото са изключително горди.

Все пак, има вероятност да ни мислят за по-тромави от тях, но - трябва да се съгласим, не сме толкова елегантни колкото тези създания.

котка и собственикСнимка: Pixabay

Котките разпознават ли лицата ни?

Учени в САЩ през 2005г правят много интересен тест с кучета и котки, за да проверят:

  • Дали животните разпознават стопаните си пред непознати хора
  • Дали разпознават познато животно пред непознато

Изследването се случва със снимки. Пред кучетата и котките се поставят две снимки – на техния стопанин и на непознат човек. Не е за изненада, че 88% от кучетата избират лицето на своя стопанин, докато при котките резултатът е малко тъжен за нас, собствениците. Само 50% от тях са „посочили“ снимката на стопанина си.

От друга страна, опитът с познати и непознати животни има голяма разлика в резултатите за котките. Когато пред тях се поставя изборът между снимка на познат гальовен приятел (с когото живеят в момента или преди), всъщност 90 % от котките избират познатото животно. Кучетата също избират познайниците си кучета пред непознати с 80%.

Гальовните животни се справят почти наравно с кучетата и в другите опити – да изберат познато пред непознато място. Всъщност от това изследване можем да заключим, че мяукащите животни не разпознават добре човешките лица, а по-скоро тези на други котки (вероятно и животни).

Ако се чудите дали гальовният ви приятел познава лицето ви – за съжаление отговорът е негативен.

Все пак, не се отчайвайте. Мъркащите приятели общуват много повече с миризми, познават честота на гласа ни, така че, ако не друго – по това биха могли да ни разграничат от непознати хора.

Предстоят още много проучвания пред науката за тези обулени в митове създания. Макар и към момента да нямаме сигурен отговор на въпроса какво мислят гальовнитени домашни животни за нас, все пак се съгласяваме с теорията, че за тези животни ние сме по-големи и непохватни котки.

Вижте още:

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Домашните котки знаят ли името си?

Малко повече за „котешката целувка“

Виж още