6 признака, че сте се сближили с котката си

котка и стопанин Снимка: iStock

М акар че гальовните животни може да не показват привързаност по същия начин, по който го правят кучетата, котките все пак имат своите начини да покажат на стопаните си, че ги обичат и им вярват. Ако мъркащият домашен любимец ви показва коремчето си, меси с лапи, търка лицето си във вас, дава котешки „целувки“ и да ходи с вдигната опашка - най-вероятно държи на вас, защото това са някои от признаците, че вашата котка ви обича.

Ако вашият мяукащ приятел е още малък и наскоро сте го осиновили и се чудите дали изграждането на вашите отношения върви в положителна посока, ще ви помогнем с някои сигнали, за които да следите!

1. Котката ходи с вдигната опашка под формата на въпросителен знак

котка и стопанинСнимка: iStock

Следващият път, когато видите котката си да се скита из къщата ви, обърнете внимание на позицията на опашката ѝ. Когато опашката на котка е или изправена във въздуха, или в позиция на въпросителен знак, тя показва спокойствие и, че се чувства добре около вас. Ако опашката на вашата котка е в тази позиция и леко трепери, има вероятност вие да сте нейният любим човек!

Dogsandcats.bg

2. Излага корема си на показ

Един признак, че вашата котка ви обича, е, ако изложи корема си пред вас. В дивата природа котките са невероятно уязвими, ако разкрият корема си, защото това е меко, нежно място за нападение от хищници.

Ако мъркащият домашен любимец се претърколи по гръб и разкрие корема си около вас, това е знак, че ви вярва безусловно. Внимавайте обаче - само защото котката ви показва корема си, не означава, че иска да го разтривате. Повечето котки не харесват да пипаме корема им.

3. Котка оставя миризмата си върху вас

Гальовните животни „удрят“ главата и търкат лицето си в хора и предмети, които искат да маркират с миризмата си. Котката маркира хора и предмети с миризмата си, когато иска да ги постави като част от своята безопасна зона. Когато домашният любимец потърка лицето си, това е сигурен знак, че ви има доверие. Когато вашата котка се търка във вас, тя оставя своите феромони върху вас, казвайки на другите котки, че ѝ принадлежите.

Котките се грижат една за друга, за да укрепят връзката си. Ако вашата ви мие и ближе с езика си, тя ви маркира с миризмата си и ви показва колко ви има доверие.

4. Дава ви котешки „целувки“

котка и стопанинСнимка: iStock

Котешката „целувка“ е дълго, бавно мигане, докато мяукащият приятел ви гледа в очите. Може да забележите, че котката ви бавно мига към вас, когато е наблизо. Вашата котка също може да отвръща на котешки целувки, ако ѝ ги дадете. Котешките целувки са един от признаците, че котката ви обича, така че не се бавете да отвърнете на домашния си любимец със същото.

5. Котката ви меси с лапи

Месенето е естествено поведение за гальовните приятели. Котетата месят майка си, докато сучат. Като възрастни, котките по-скоро месят, за да покажат, че се чувстват комфортно. Може да видите котката си да меси, докато я галите или когато се настанява да подремне на любимото си място. Когато вашата котка ви прави това, тя ви показва, че ви обича и ви вярва.

6. Мъркане: звук на задоволство

Ако котката ви мърка, докато я галите, когато се свива в скута ви или когато се настани близо до вас, вероятно е безопасно да се каже, че е доволна. Важно е обаче да се отбележи, че мъркането може да е и знак, че котката ви изпитва болка. Ако смятате, че това е вашият случай - заведете я на ветеринар за консултация.

Как да се свържете с вашата котка

Има няколко начина, по които можете да укрепите връзката, която споделяте с вашата котка. Интерактивното време за игра е един от най-добрите начини да станете приятели с котката си. Наградите, гушкането, ученето на нови трикове са все прекрасни начини, по които може да комуникирате, а в същото време да се грижите за това гальовният домашен любимец да се забавлява с вас!

котка и стопанинСнимка: iStock

Вижте още:

Любопитни факти за котките, които трябва да знаете

Защо котките месят с лапи

Какво мисли котката ми за мен

Виж още