11 потенциални признака, че котката ви скоро ще почине

котка лежи Снимка: iStock

Т ова е моментът, за който никой собственик на котка не иска да се замисли. Но тъй като нашите котешки приятели остаряват или може би развиват заболяване, има признаци, за които трябва да внимавате и които могат да показват, че котката ви скоро няма да бъде с вас.

Колкото и труден да е този момент, винаги е добре да сте информирани. По този начин можете да потърсите съвет от ветеринарен лекар и заедно да вземете най-доброто решение за вашият гальовен приятел.

Котките също така умеят да прикриват болката, така че макар да не забелязвате явни симптоми, има много малки признаци, които могат да показват, че котката ви не се чувства толкова добре, колкото обикновено. Нека разгледаме 11 признака, че животът на вашата котка може да е към края си.

1. Котката не иска да яде или пие вода

котка лежиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките често спират да ядат или пият обичайното си количество, ако не се чувстват добре. За усвояването на храната и водата на организма е необходимо разумно количество енергия, така че ако котката ви не се чувства добре, тя може да се опита да пести енергия, като намали количеството, което яде и пие.

2. Промяна в поведението

Мъркащите животни са създания на навика, така че често обичат да следват едни и същи рутинни процедури по отношение на времето за хранене, местата за дрямка и любимите играчки. Ако забележите някакви промени в поведението на котката си, това може да е знак, че тя не се чувства добре. Обикновено общителната ви котка може да е започнала да спи под леглото или да е спряла да играе. Опознаването на обичайното поведение на котката ви е чудесна първа стъпка, за да можете да забележите, че нещо не е наред.

3. Котката ви спи повече от обикновено

Гальовните животни, които са в края на живота си, често имат по-малко енергия. Те може да прекарват значителна част от времето в сън, повече, отколкото обикновено. Вашата котка може да изглежда незаинтересована от хранене, грижа или общуване с някой друг. Разбира се, котките така или иначе спят често и продължително, така че е важно да сравнявате това с онова, което сте свикнали като индивидуално поведение на вашата котка.

4. Котката ви е слаба и летаргична

Освен че спите повече, може да установите, че котката ви е по-слаба, след като стане и се движи. Възможно е да нямат енергия да отидат до котешката тоалетна или да скочат на любимото си котешко дърво, за да наблюдават света. Възможно е котката ви да проявява симптоми като слаби задни крака - в такъв случай се обадете на ветеринарния лекар, за да се увери, че котката ви не изпитва болка.

котка лежиСнимка: iStock

5. Телесната температура се е понижила

Тъй като организмът на котката се подготвя за края на живота ѝ, температурата ѝ обикновено пада малко по-ниско. Ако се чувствате комфортно да измервате температурата на котката си с ушен или ректален термометър, това може да бъде добър повод за проверка. Ако не разполагате с термометър, опипването на възглавничките на лапите на котката може да бъде добър показател. Те трябва да са топли.

6. Котката не се грижи за себе си

Ако мяукащият приятел е изгубил интерес към поддържането на чистота, това може да е още един признак, че животът ѝ е към края си. Обикновено котките прекарват значително време от будното си състояние в миене, така че ако козината на котката стане рошава и неугледна, това е знак, че е спряла да се грижи за нея.

7. Котката ви иска да бъде сама

Когато са тежко болни, котките почти винаги се опитват да намерят тихо място, където да бъдат сами. Това е връщане към дните им в дивата природа, когато са знаели, че е по-безопасно да се крият далеч от хищници. Ако обикновено общителната ви котка изведнъж поиска да остане сама и не проявява интерес да общува с вас, това може да показва, че тя се подготвя за смъртта.

8. Котката е отслабнала

котка лежиСнимка: iStock

Мъркащият приятел, който не се чувства добре често губи значително количество тегло. Това може да се дължи на комбинация от това, че не яде толкова, колкото преди, и на загуба на мускулна маса.

9. Сърдечният ритъм и дишането са ниски

Сърдечният ритъм на здравата котка обикновено е в диапазона 140-220 удара в минута. Сърдечният ритъм на болна котка може да спадне много под тази стойност. Можете да измерите сърдечния ритъм на котката си, като поставите ръката си зад левия лакът, където ритъмът обикновено се усеща най-лесно. Котките обикновено дишат 20-30 пъти в минута. Болна котка може да диша по-рядко от това или много бързо.

10. Възможно е котката ви да мирише различно

Когато организмът на котката започне да отказва, органите ѝ спират да работят толкова ефективно. Това може да означава, че токсините започват да се натрупват, вместо да се отделят. В резултат на това котката ви може да започне да мирише различно. Неприятната миризма, която се засилва с времето, е знак, че нещо не е наред с организма на котката ви.

11. Възможно е котките да имат проблеми с достъпа до или използването на тоалетната

Мъркащ приятел, който е болен, може да се затрудни да стигне навреме до тоалетната си, така че може да започне да уринира или да се изхожда на места, които не бихте очаквали. Също така урината може да стане по-тъмна, тъй като котката не пие достатъчно вода. Възможно е да видите и кръв в урината или изпражненията. Когато котките са близо до смъртта, те могат да загубят контрол над пикочните и храносмилателните си пътища, което означава, че могат да станат злополуки в леглото си или в къщата.

Как да помогнете на котката си в края на живота ѝ

котка лежиСнимка: iStock

Невероятно тъжно е да се подготвяте за факта, че котката ви скоро ще почине, но има много начини, по които можете да я накарате да се чувства по-комфортно в този момент. Те включват:

  • Заведете я преглед при ветеринар, за да разберете какво е състоянието на котката и как да ѝ помогнете.
  • Предложете ѝ топло легло на тихо място.
  • Почиствайте тоалетната.
  • Помагане на котката ви да отиде до тоалетната.
  • Наблюдавайте дали котката ви изпитва болка.
  • Грижете се за козината ѝ.
  • Осигурете ѝ всичко необходимо, за да се чувства максимално комфортно.

Вижте още:

4 често срещани инфекциозни болести, от които страдат котките

Котешка левкемия (FeLV)

Виж още