Котките имат ли менструация?

котка у дома Снимка: iStock

А ко сте нов родител на домашен любимец или ви предстои да бъдете такъв, може да се чудите дали женските котки имат ли цикъл“ или "Защо котката ми кърви?". Женските котки всъщност преминават през месечен цикъл, но тяхната „менструация“ е по-различна от човешката.

Менструацията при бозайниците

Жените и някои други бозайници имат менструални цикли, по време на които лигавицата на матката се отделя извън тялото веднъж на всеки месец, което предизвиква кървене. Други женски бозайници в репродуктивна възраст имат менструален цикъл подобен на този, който познаваме, но те „реабсорбират старата лигавица на матката, вместо тя да се отделя чрез кървене. Този репродуктивен процес, наречен еструс, но по-често наричан „разгонване", е това, през което котката преминава в месечен цикъл, когато не е стерилизирана.

котка у домаСнимка: iStock

Котките се размножават като се разгонват няколко пъти в годината. Ако женския гальовен спътник не се чифтосва, цикълът на разгонване ще се повтаря, докато котката не бъде стерилизирана или не забременее. Освен това, котенца, които имат всичките си репродуктивни органи (които са необходими, за да се разгонят на първо място), се нуждаят от минимум дванадесет часа дневна светлина за нормален цикъл. Но това не означава, че котката на закрито няма опасност да забременее, ако не е стерилизирана - котките в безопасна среда с изкуствена светлина имат постоянна хормонална активност вместо само половин година, което значи, че ако имате мъжка некастрирана котка у дома - най-вероятно ще се сдобиете с малки.

Dogsandcats.bg

Женските котки кървят ли?

„Кога котките имат цикъл?“ е важен въпрос, който трябва да обмислите, защото познаването на цикъла на вашето коте ще ви помогне да определите защо тя кърви. Подобно на хората, котките започват да имат цикъл на еструс в началото на пубертета, около възраст от четири до шест месеца, и цикълът може да продължи от седем до десет дни. За разлика от хората, които са плодовити през цялата година, най-доброто време за котките да навлязат в цикъла на еструс е ранна пролет до късна есен.

В допълнение към виенето и търкането във всяка поръхност, по това време на цикъла може да забележите леко кървене (но не е задължително), което обикновено не е притеснително. Най-вероятно ще забележите петна от кръв на пода или в на място, на което мъркащия приятел спи. Ако сте запознати с цикъла на вашата котка и забележите нещо необичайно, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар, в случай че има други опасения за здравето.

Разгонването при котките

Мяукащите приятели са известни със своите особености, но тяхната странност ще се засили по време на тяхното разгонване. Освен че мяукат силно, разгонените котки проявяват  уникално поведение, като търкаляне по пода, изискване на повече внимание, триене във вас или мебелите, маркиране с урина и опити да се измъкнат навън, за да се чифтосат, като това е по-типично за мъжките котки.

котка у домаСнимка: iStock

Стерилизиране на котката

Цикълът на еструс може да бъде труден за котките, а ползите от стерилизирането на вашия домашен любимец са многобройни. Например, котките са податливи на заболявания като рак на яйчниците, матката и млечната жлеза, но шансовете те са се развият са значително намалени, ако котката ви бъде стерилизирана.

Препоръчително е мяукащите животни да се стерилизират още преди настъпване на първото разгонване. За целта трябва да поговорите с вашия ветеринарен лекар кога би било най-добре да запишете час.

Процедурата по стерилизиране, извършвана във вашия ветеринарен кабинет, се състои в премахване на репродуктивните органи на вашата котка, като по този начин се елиминира възможността тя да се разгони и съответно да забременее. Тъй като котките могат да забременеят по време на първия си репродуктивен цикъл, важно е тя да бъде стерилизирана, за да се предотврати свръхпопулацията на котки. Колкото и да са сладки малките котенца, за съжаление няма достатъчно любящи домове за всички тях.

Вижте още:

Как протича половият цикъл при женските котки

Коя е подходящата възраст за кастриране на котка

Трябва ли да кастрирам котката си

Виж още