Котките изпитват ли болка, когато са разгонени?

котка Снимка: iStock

А ко женската ви котка не е била стерилизирана, тя редовно ще се разгонява. Звуците, които една котка издава, когато е разгонена, звучат сякаш изпитва болка, но дали всъщност е така?

Въпреки че никога не можем да бъдем сигурни дали мяукащият приятел го боли, отговорът вероятно е не - звукът, който издават, е да привлекат вниманието на мъжка котка.

Накратко за разгонването при котките

Женските котки, които не са били стерилизирани, преминават през репродуктивен цикъл, точно както хората и други бозайници. Ние наричаме това „разгонване“, но правилно се нарича „цикъл на еструс“. Той се състои от периоди, в които котката не е фертилна, и периоди, в които е е готова за оплождане.

Признаци, че котката ви е разгонена

коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Когато са разгонени, мъркащите приятели проявяват специфично поведение, предназначено да привлекат мъжките за чифтосване.

Котките, които са разгонени, показват определени признаци. Най-често срещаният и очевиден е, че те започват да стават доста гласовити – силен, мяукащ, виещ, крещящ звук, който звучи сякаш котката изпитва болка. Може също да забележите някои от следните действия:

  • Котката ви се опитва да избяга
  • Избутва задните си части във въздуха
  • Търкаля се по пода
  • Проявява агресия или привързаност
  • Повишено уриниране

Котката ми боли ли я, когато е разгонена?

Въпреки че крещящата вокализация, която разгонените котки издават, звучи болезнено, те вероятно не изпитват болка. Не можем да знаем, но не би трябвало разгонването при тези животни да е болезнено. Те обаче може да почувстват възбуда, тъй като техните хормони им „казват“, че трябва да се чифтосват.

коткаСнимка: iStock

Ако вашата котка е избягала, докато е била разгонена, много вероятно е да е успяла да се чифтоса, в който случай може да изпитва някаква болка.

Чифтосването вероятно е по-болезнено за женските котки, тъй като мъжките ги хапят по врата, за да ги задържат в съответната позиция. Половият орган на мъжкия котарак е с бодли, за да подпомогне овулацията, но това може да направи чифтосването болезнено за женските.

Въпреки това, докато котката ви не е чифтосана, можете да сте сигурни, че не изпитва болка, а силното мяукане, мъркане и викане е, за да оповести на мъжките близки котараци, че е разгонена. Силното мяукане, което издава вашата котка, е просто нейният опит да привлече потенциален ухажор.

Как мога да помогна на котката си при разгонване?

Разгонените котки са много шумни и може би се чудите как да успокоите вашата. За съжаление само две неща ще попречат на котката ви да бъде толкова неистова и шумна: чифтосване или стерилизация. Освен ако не искате котило от котенца, за което да се грижите, време е да насрочите час за стерилизация при вашия ветеринарен лекар.

Стерилизирането е рутинна процедура, която се извършва на хиляди котки всеки ден. Вашата котка получава обща анестезия и матката и яйчниците ѝ се отстраняват, докато тя спи.

коткаСнимка: iStock

Вашата котка обикновено ще може да се прибере вкъщи същия ден. Най-добре е да помогнете на котката си да си почива в рамките на една седмица, след като е била стерилизирана, за да може да се възстанови, но повечето котки ще се върнат към нормалното само за два до три дни.

Установено е, че стерилизирането на котки е с много нисък риск, както по отношение на усложнения при анестезия/хирургия, така и в дългосрочен план. Въпреки това, ако имате притеснения относно стерилизацията на вашата котка, вашият ветеринарен лекар ще се радва да обсъди с вас плюсовете и минусите.

Виж още