Котките изпитват ли удоволствие при чифтосване?

котки се чифтосват Снимка: iStock

А ко някога сте ставали свидетели на акта на чифтосване на котки, може да си помислите, че те по-скоро се бият отколкото да правят нещо друго. С цялото хапане, пищене и гърчене наоколо, дори самото разгонване изглежда доста драматично за котките.

Чифтосването на котките често е сравнително кратко и бурно, като женската котка често крещи и се опитва да се освободи. Смята се, че това се дължи на бодливия полов орган на мъжката котка и със сигурност самият акт изглежда болезнен.

Чифтосване и размножаване на котките

котки се чифтосватСнимка: iStock

Ако разгонена женска котка срещне мъжки котарак, тя ще демонстрира желанието си за чифтосване, като заеме определена поза. Мъжкият захапва женската по врата и се качва върху нея. Половият оргън на мъжкия котарак е бодлив и покрив с малки шипове. Смята се, че функцията им е да стимулира овулацията на котката при проникване.

Dogsandcats.bg

Това също прави процеса болезнен и котката често крещи, търкаля се и се опитва да се измъкне от мъжкия, който я държи здраво, като я хапе по врата. След завършване на чифтосването, женската котка обикновено изпитва известен дискомфорт и най-вече ще се търкаля наоколо и ще се ближе. Това може да продължи около 10 минути.

котки се чифтосватСнимка: iStock

Котешкото чифтосване е бързо и не изглежда да носи удоволствие за нито една от двете котки. Котките правят секс само и единствено с цел размножаване.

Стерилизация и кастрация на котките

Стерилизирането и кастрацията са най-добрите начини да се гарантира, че котките нямат нежелани котила.

Тъй като мъркащите животни могат да достигнат полова зрялост от 4-месечна възраст и да имат няколко котила с множество котенца годишно, кастрирането е отговорно решение за всички собственици на котки, освен ако не искате изрично да се размножават, въпреки че това е огромен проблем в България и по света! Затова винаги съветваме собствениците на котки да бъдат отговорни и да кастрират навреме мъркащите си животни!

Котките се размножават сезонно, като сезонът на чифтосване протича през по-топлите и по-светлите месеци на годината. Женските котки се разгонват на всеки няколко седмици през този период от полова зрялост на възраст около 4 месеца. Когато това се случи, женските ревят, търкалят се и се търкат в предмети и хора, може да маркират с урина и се опитват да стигнат до мъжките.

котки се чифтосватСнимка: iStock

Виж още