Котките могат ли да се оригват

котка с отворена уста Снимка: iStock

А ко не сме виждали котката си да го прави, сигурно не бихме предположили, че тя може да се оригва. Макар и това да се случва много рядко, а може и никога да не чуем или видим мъркащия приятел да се оригва, трябва да знаем, че мяукащите домашни любимци могат да го правят и това не е нищо странно, нито повод за притеснение.

Нормално ли е котките да се оригват

При бозайниците, оригването е начин за облекчаване на газовете, които се натрупват в резултат на поглъщане на въздух. Все пак, при котките това се случва по-рядко, защото дихателната им система е проектирана така, че да дишат през носа. Това ограничава количеството въздуха, което мъркащият приятел може да поеме чрез нормално дишане. Оригването може да се появи, когато гальовното животинче „консумира“ твърде много въздух при хранене или при игра, когато се ентусиазира прекалено.

Съвсем в реда на нещата е котките да се оригват. Въпреки това, много представители може никога да не го направят или пък да се случва много рядко. В някои случаи, оригването би могло да е симптом за някои проблеми в стомашно-чревния тракт.

Чести причини, поради които котките оригват

котка с отворена устаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките мога да се оригват по различни причини. Въпреки че обикновено няма за какво да се притеснявате, оригването на домашния любимец може да бъде симптом на медицински проблем:

  • Поглъщане на твърде много въздух

Подобно на хората, котките също поглъщат въздух, докато ядат, пият, спят и дишат. Обикновено този излишен въздух се освобождава през храносмилателната система чрез газове. Друг път погълнатият въздух се изпуска нагоре през хранопровода като оригване.

  • Разстроен стомах

Котките редовно страдат от стомашно разстройство, което може да причини натрупване на газове в храносмилателната им система. Оригването е един от начините тялото на вашата котка да регулира този газ.

  • Повръщане и поглъщане на топки косми

Подобно на разстроените кореми, повръщането е друго често срещано явление при котките. Сред най-честите причини за повръщане при котки е твърде бързото ядене, което също може да доведе до натрупване на погълнат въздух и оригване.

Освен това за котките е нормално да повръщат периодично космени топки (особено при дългокосместите), защото поглъщат козината си, когато се мият. Това може да доведе както до повръщане, така и до оригване, заради „запушването“.

  • Киселинен рефлукс

Когато котката ви страда от киселинен рефлукс, стомашните течности се движат нагоре през хранопровода, където дразнят лигавицата на хранопровод. Мъркащите приятели, които имат стомашно-чревни заболявания и хроничен киселинен рефлукс, могат като симптом на това състояние да се оригват. Ветеринарният лекар би могъл в такава ситуация да предпише необходимата диета или лечение, за да намали киселинността в храносмилателния тракт на домашния любимец.

  • Хронично възпаление на хранопровода

Ако оригването на мъркащия домашен любимец съвпада с упорито преглъщане и прекомерно облизване на устните - може да е налице по-сериозно възпаление. В тази ситуация хранопроводът може да се възпали, поради нелекувани киселини. Това води до стомашно-чревно дразнене, което предизвиква котките да се оригват по-често.

  • Възпалително заболяване на червата

Това е нарушение, което влияе на нормалното функциониране на храносмилателната система на мъркащия домашен любимец. Освен оригване симптомите включват отслабване, повръщане, диария, летаргия и кървави изпражнения.

котка с отворена устаСнимка: iStock

Кога да се обърнем към ветеринарен лекар

В случай че мъркащият приятел се оригва от време на време и няма никакви придружаващи симптоми, няма за какво да се притеснявате, защото най-вероятно е погълнал повече въздух при хранене. Ако котката ви се храни прекалено бързо - можете да инвестирате в поилка, която е специално създадена за тези лакоми приятели или да сервирате храната на малки порции и често.

В случай че оригването ви се стори твърде често и натрапчиво и имате съмнение, че гальовният приятел не се чувства добре или налице са още диария, повръщане или някакъв друг дискомфорт - може би е време да се консултирате с ветеринарния си лекар.

Виж още