Котките могат ли да броят

котка и числа Снимка: iStock

З наем, че гальовните животни са интелигентни и сме го виждали в много ситуации. „Проблемът“ с обучението при тях е, че са много своенравни и дори и да разбират репликата „Слез!“ и да знаят прекрасно какво се изисква от тях - те решават да не ни послушат.
Все пак, котешките фенове ще се съгласим, че това е едно от многото неща, които придават чар на тези чудати животни. Не винаги можем да предвидим действията им, а когато се държат „нормално“ - ние сме силно изненадани.

Все пак - котките разбират ли концепцията за бройка и могат ли да броят? Разбират ли числа? Разбира се, със сигурност не го правят по същия начин като нас, но разбират ли количеството? Например - кога в купичката им има повече храна или по-малко?

Нужно ли е на котките да броят?

котка и числаСнимка: iStock

Може би първо трябва да се замислим защо изобщо би било необходимо на котките да броят. Математиката е една от най-важните науки в нашия свят и не можем да си представим какво би било без нея. Според Live Science животните могат да разбират бройка, що се отнася до оцеляване в природата.

Dogsandcats.bg

Маймуните разбират количества и могат да измерват по тях, но се предполага, че и други видове са способни да го правят - вълци, мечки, риби, пчели, които имат усещане за числа и количество, което им помага в различни задачи от ежедневието за оцеляване.

При лъвовете се наблюдава, че свързват числа със звуци. Изследвания показват, че когато лъвът е подложен на звук от натрапчиви животни, които ревят или издават друг звук, лъвовете се оттеглят на разстояние в зависимост колко е силен звука. С други думи - ако към тях приближават по-големи и повече животни, които могат да ги наранят - те може би разбират това и биха се оттеглили възможно най-надалеч. Разбира се, ако не усетят заплаха - те ще се приближат към плячката.

При рибите се наблюдава движение в групи, тъй като така шансът им за оцеляване е по-голям, отколкото ако се движат по отделно. Предполага се, че котките имат нужда от броенето, за да знаят кралиците колко бебета има в котилото им и дали всички са там и защитени.

Могат ли котките да разбират количеството

Макар че съществуват изследвания за други животни, както винаги - при мъркащите приятели е трудно да се правят опити, заради характера им и тоталното нежелание за кооперация.

Изследване в Италия се опитва да провери доколко различни животни могат да броят, но резултатите за котките са мистерия. Учените в експеримента, споделят, че е много по-лесно да се работи с риби, отколкото котки. Това не звучи никак обнадеждаващо.

майка и бебе котеСнимка: iStock

Все пак проведеният експеримент цели да разбере дали котките разпознават малки и големи количества. За целта пред котки са поставени различни количества черни точки, които са нарисувани над купа с храна (която е желана от мъркащите животни). По-малък брой точки са поставени пък над празна купа, която не би следвало да представлява интерес.

Макар че повечето котки просто си тръгват (каква изненада), все пак някои тръгват към по-голямото количество точки. Въпреки това, резултатите не са достатъчни. Все пак, в едно изследователите са сигурни -

майките котки може би имат някаква концепция за числата, тъй като те забелязват, ако някое от бебетата липсва и отиват да го търсят.

Може и на котките да не се налага да броят, освен в случаите когато трябва да са наясно дали всички от котилото са добре. Не бива да забравяме че хората се различаваме значително от животните, както и самите животни имат различни функции и нужди. Въпреки това, между нас и котките има известни прилики и е любопитно да научим в кои отношение хората и котките си приличаме.

Вижте още:

Какво се върти в главата на котката ми – факти за котешкия мозък

Колко точно са умни котките

Колко бързи са котките

Виж още