Котките разбират ли „постоянството на обекта“

котка с играчка Снимка: iStock

М ъркащите животни са сред най-малко проучените опитомени видове. Много повече знаем за кучетата и техните поведения, отколкото за мъркащите животни. Въпреки това, науката се опитва да „навакса“ и котките започват да стават обект на изследване все повече и повече. Любопитен момент от поведението на мъркащите животни и как работи техния мозък е дали те разбират „постоянството на обекта“. Става дума за способността мъркащие приятели да разбират, че, даден предмет все още съществува, дори когато е извън тяхното полезрение. С други думи - дали котките знаят, че химикалката, която са бутали от масата ви продължава да съществува, след като вие я приберете в някое чекмедже?

Разбират ли котките, че предметът съществува, след като го приберем?

Някои експерти смятат, че постоянството на обекта със сигурност може да бъде измерено при мъркащите животни. Вероятно сами сте ставали свидетели на поведението, когато вашата котка удря играчка под дивана и търпеливо чака да се върне. Всъщност изследванията показват, че котките решават тестове, предназначени да решат с лекота постоянството на обекти, и са търсили предмети, скрити в контейнери или зад определени повърхности, в опит да ги намерят, въпреки че не могат да бъдат видени.

котка с играчкаСнимка: iStock

Защо една котка се нуждае от постоянство на обекта? Изследователите смятат, че това служи като безценна функция, когато действат като ловци в дивата природа - ако, например, плъх се скрие в канализация, разбирането за постоянството на обекта ще помогне на котката да си спомни къде е видяла видяла за последен път плячката и ще дебне докато се появи отново. Тъй като котките не ловуват на глутници, тази когнитивна функция може да помогне на котките да задоволят нуждите си без помощта на други котки.

Dogsandcats.bg

Изследванията показват също, че ако преместите играчка изпод дивана, без да позволите на котката ви да ви види и ѝ покажете, че не е там, тя може да успее да разбере къде трябва да се премести, за да „дебне“ играчката.

Тестване на вашата котка

Ако искате да тествате интелигентността на гальовния приятел у дома може да си направите малък експеримент. Първо вземете решение за обект, като внимавате да изберете такъв, на който вашата котка държи и ще прояви интерес. След това приберете обекта зад препятствие, така че да е скрит от погледа, но се уверете, че котката ви вижда къде го прибирате. След това наблюдавайте котката си и вижте какво прави.

котка с играчкаСнимка: iStock

Вероятно много мяукащи животни ще се опитат да потърсят предмета, да душат или да се опитат да отворят мястото, където сте го прибрали. Когато тествате котката си, не забравяйте да изберете време, когато тя е в добро, игриво настроение, и я накарайте да се заинтересува от обекта, преди да го скриете, за най-добри резултати. Най-лесно бихте могли да изпробвате това с играчка, която котката ви вече играе и дебне. Така интересът ѝ към нея ще бъде много по-голям и със сигурност ще я потърси, когато я скриете някъде.

Вижте още:

Какво се върти в главата на котката ми – факти за котешкия мозък

3 причини, които обясняват защо котките са толкова любопитни

Виж още