3 причини, които обясняват защо котките са толкова любопитни

котка наднича Снимка: iStock

В секи котешки стопанин знае прекрасно, че когато прекрачи прага на дома - той самият трябва да бъде подушен и изследван. Да не говорим какво се случва, ако носим торби с покупки, които освен че миришат интересно, шумят и стават още по-привлекателни.

Със сигурност не ви е чужда и ситуацията, в която продреждате разни предмети у дома, сгъвате дрехите си или пък търсите нещо, но котката ви е „първа писта“ и буквално не ви оставя на спокойствие да довършите каквото правите.

Истината е, че мъркащите животни са много любопитни. Не случайно съществува тази така популярна поговорка на английски език, която гласи, че любопитството убило котката. Тази фраза се използва с цел предупреждение, поради ненужно разследване или експериментиране.

Всъщност, любопитството на тези животинчета е комбинация от естествени инстинкти, интелект и навици.

Dogsandcats.bg

1. Изострените сетива провокират любопитство

Ако се замислим, мяукащите животни са надарени с толкова много сетива, че няма как да не се възползват от тях и да не са любопитни. Те виждат прекрасно в тъмното, мустаците им служат за баланс и измерване на пространството около тях. Ушите им са силно чувствителни, така че могат да определят от къде идав всеки едва доловим за нас шум, а острото им обоняние има дава информация дори за нещата, които се случват извън жилището ни.

С толкова много информация, която те получават за заобикалящия свят - няма как тези мъркащи приятели да не са любопитни и да не искат да знаят още повече - защо шуми този плик, на какво миришат дрехите ни, къде сме били, мухата която кръжи навън накъде отива и т.н.

любопитни коткиСнимка: iStock

2. Любопитството може и да е с цел защита

Не бива да забравяме, че тези приятели са малки хищници и много добре знаят, че има по-големи животни от тях, които могат да ги наранят. В резултат на това, котките винаги „проверяват“ всичко ново, до което вие донесете в дома. Мъркащият домашен любимец помирисва вашите дрехи, когато се приберете у дома, за да разбере дали го грози опасност.

Котките смятат вашето жилище за тяхна територия (или поне част от него) и е съвсем естествено те да подхождат с подозрение към всичко ново или различно.

3. Котките знаят, че когато един обект е прибран, той продължава да съществува

Мяукащите животни са интелигентни и те разбират концепцията за „постоянство на обекта“. Това означава, че когато вие приберете в чекмеджето играчката, която те гонят, котката ви знае, че играчката не изчезва, а продължава да съществува, но е прибрана.

Със сигурност сте забелязвали как котката ви се опитва да отвори шкафа с храна или пък кутията, в която се прибрали предмет, който не е предназначен за игра. Има вероятност гальовният приятел да е любопитен какво се случва с този предмет и скоро ще може ли да си играе с него.

Едва ли котката ви някога ще спре да души всичко ново, което се появи у дома, но с течение на времето може да стане по-малко любопитна, когато е вкъщи, просто защото вече се е научила, че нищо не я заплашва. Това разбира се, може да се тълкува като знак, че тя се чувства комфортно и ви има доверие.

Вижте още:

Колко точно са умни котките

Какво се върти в главата на котката ми – факти за котешкия мозък

Котките могат ли да броят

Виж още