Котките разбират ли смъртта?

домашна котка Снимка: iStock

К ато стопанин на котка или просто любител на тези прекрасни животни, може би сте се чудили дали може да разговаряте с гальовния си спътник, за да му обясните някои неща от живота. Особено в трудни ситуации, като загуба на домашен любимец или дори човешки спътник.

Разбират ли котките смъртта? Мяукащите животни толкова често остават неразбрани от човешките си стопани, поради тяхната индивидуална природа и отдалеченост. Въпреки това, всеки собственик на котка ще потвърди, че тези животни много обичат стопаните си и държат на тях и макар да изглеждат отдалечени, това съвсем не значи, че са откъснати от домакинството и неговата динамика. Напротив - те са напълно наясно какво се случва у дома.

Котките имат богат емоционален живот, който все още е обект на проучвания. И така, как реагират на загубата на член на семейството? Скърбят ли както го правил ние, хората? И ако да - как можем да им помогнем?

Котките разбират ли смъртта?

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Трудно е да се прецени със сигурност доколко котките разбират понятието „смърт“. Дали те разбират окончателността и постоянството на смъртта е нещо, което едва ли ще разберем.

Въпреки това знаем, че някои показват промени в поведението си в отговор на загубата на спътник, независимо дали това е кучешки, котешки приятел, или член на човешкото семейство. Тези промени в поведението показват, че котките изглежда изпитват скръб, по сходен начин на нас.

Отсъствието на член на семейството било то човешки или котешки може да доведе до промени в ежедневието на котката. Както всички знаем, гальовните приятели предпочитат рутината и предсказуемостта, така че тези смущения могат да допринесат за техния стрес. Котките също са много добри в улавянето на чувствата ни, за да могат да открият емоциите на други скърбящи членове на семейството.

Какви са признаците на скърбяща котка?

домашна коткаСнимка: iStock

  • Намаляване или загуба на апетит
  • Промяна в нивата на активност и енергия
  • Промяна в моделите и навиците на съня
  • Отдръпване и криене
  • Котката иглежда неспокойна
  • Души дома и търси нещо (вероятно липсващия член на семейството)
  • Повишена вокализация като мяукане
  • Търси допълнително внимание и не се отделя от вас

Процесът на скръб може да продължи от дни до седмици и месеци. Колко време отнема зависи от всяка отделна котка. Няма определена времева рамка и период, в който гальовният приятел ще е тъжен, така че не се знае какво може да очаквате. 

Котките разбират ли когато другата котка в семейството почине?

Малко вероятно е вашата котка да разбира какво е смъртта като концепция, но със сигурност разбира, когато някой член на семейството отсъства и ще реагира на тази промяна.

Колко дълго могат да скърбят котките?

домашна коткаСнимка: iStock

Няма определена времева рамка за това колко дълго котката скърби. Това състояние варира за всяка котка, както и при хората. Някои може да показват признаци на скръб за няколко дни или седмици, други може да продължат да го правят с месеци.

Също така е важно да запомните, че признаците на скръб могат да бъдат и признаци на заболяване. Препоръчително е да прегледате котката си от вашия ветеринарен лекар, за да изключите всякакви основни медицински проблеми.

Виж още