Котките усещат ли болка в мустаците си

котка в близък план Снимка: iStock

М ъркащите домашни любимци имат миловидно лице, което става още по-сладко от наличието на мустаци. Но освен визуалната им привлекателност, за какво служат мустаците на нашите котешки приятели? Ако те са подрязани или повредени, могат ли мъркащите животни да почувстват болка в мустаците си?

За щастие, въпреки че котешките мустаци могат да предават сензорна информация, подобно на човешката коса, те не са чувствителни на допир и няма да болят ако се отрежат или повредят.

Какво представляват котешките мустаци

котка в близък планСнимка: iStock

Мустаците са сензорни тактилни косми, които се срещат при повечето видове бозайници. По-дълги и по-дебели от космите, намиращи се в останалата част на тялото, котешките мустаци са разположени на горните устни, брадичката, над очите и на предмишниците. Мустаците произхождат от големи специализирани фоликули, пълни с богато кръвоснабдяване и изобилие от нервни рецептори - което ги прави невероятно уникална и важна част от анатомията на котката.

Dogsandcats.bg

Функцията на котешките мустаци

Котешките мустаци играят важна роля в предаването на сензорна информация. Когато мустаците на котка докоснат повърхност, те се огъват. Това движение се усеща от механорецепторите във фоликула на мустака, които превеждат движението в нервен сигнал. Нервите, които произхождат от фоликулите на мустаците, след това предават тези сигнали към мозъка, където информацията се обработва и използва, за да предостави на котките информация за тяхната среда.

Котешките мустаци са толкова чувствителни, че в допълнение към предоставянето на информация в резултат на допир, те също могат да открият фини промени във въздушния поток - по този начин снабдявайки котките с безценна информация за заобикалящата ги среда, което им позволява да избягват опасност и да се отличават като хищници видове. Освен това, информацията, получена от мустаците, може да помогне за приспособяването на относително лошото зрение на къси разстояния на котките и да помогне за защита на лицата им от драскотини, ожулвания или други наранявания.

Мустаците на котката служат и като важно средство за комуникация с други котки или хора. Една котка, която е напрегната или бдителна, може да държи мустаците си, разпънати и сочещи напред, докато по-спокойна котка ще има мустаци, които са по-малко разперени и ориентирани настрани от лицето. Една уплашена котка може да събере мустаците си заедно и да ги държи сплескани към лицето си.

котка в близък планСнимка: iStock

Какво се случва, ако отрежете мустаците на котка

Котешките мустаци са съставени от кератин - същият протеин, който изгражда козината на останалата част от тялото им. Кератинът също е същото вещество, намиращо се в човешката коса, ноктите и външния слой на нашата кожа. Тъй като мустаците са направени от кератин, те няма да почувстват болка, ако бъдат подстригани или подстригани - подобно на липсата на усещане, което изпитват хората, когато се подстригват.

Въпреки че подрязването на мустаците на котка няма да причини болка, мустаците не трябва да се режат или подрязват, тъй като това ще намали сензорния вход, който котките получават от тези специализирани косми. Тази внезапна загуба на сензорна информация може да затрудни мъркащия домашен любимец да се ориентира и да разбере околната среда, което потенциално води до стрес и дезориентация.

Макар самите мустаци да не съдържат никакви нервни окончания, фоликулите, в които са закотвени, имат - следователно скубането или дърпането на мустаците на котка би било болезнено преживяване и трябва да се избягва.

котка в близък планСнимка: iStock

В обобщение, макар и да не са уникални за котките, мустаците са невероятно важна характеристика на нашите котешки приятели, която им предоставя необходимата информация, за да се чувстват добре в тяхната среда. Въпреки че котките не изпитват болка в мустаците си, те все пак никога не трябва да се подстригват или режат (освен ако не се счита за необходимо от медицинска гледна точка от ветеринарен лекар), тъй като това може да изложи на риск увереността и безопасността на котката.

Вижте още:

Колко зъби имат котките и за какво служат

Колко бързо бие сърцето на котката

11 неща, които искате да знаете за мустаците на вашата котка

Виж още