Колко зъби имат котките и за какво служат

котешки зъби Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога колко зъби имат котките? Е, отговорът може да ви изненада! Според експерти котките имат цели 30 зъба! Точно така – почти колкото хората. Но зъбите на котката са по-малки, по-остри и по-специализирани от нашите.

Нека да разгледаме по-отблизо анатомията на котешките зъби, за да разберем тяхната форма и функция и защо ни боли толкова, когато те ни захапят.

Колко зъби има котката

Подобно на хората, котешките зъби се състоят от два комплекта: бебешки зъби (млечни) и зъби за възрастни (постоянни). Млечните зъби започват да изникват на около два месеца, а всички зъби за възрастни ще бъдат на мястото си до шест месеца.

Възрастните котки имат 30 зъба, разделени на четири категории: резци, кучешки зъби, предкътници и кътници. Резците са 12-те малки зъба, разположени в предната част на устата и се използват за грижа за козината и хващане на храна.

Dogsandcats.bg

Четирите кучешки зъба, разположени точно зад резците, се използват за разкъсване и ухапване на плячка. Десет предкътника помагат при рязане и смачкване на храна, докато четири кътница се използват за смилане.

котешки зъбиСнимка: iStock

Как котките използват зъбите си

Зъбите на мъркащите приятели са предназначени да правят нещо повече от това просто да дъвчат храната си. Проучванията показват, че котките използват зъбите си за комуникация, защита и грижа.

Когато котка иска да покаже подчинение или да отправи приятелски поздрав, тя може да ви предложи муцуната си, за да я потъркате. Освен това котките също могат да се търкат с телата си във вас, за да покажат привързаност.

Котките също използват зъбите си за защита, когато се чувстват застрашени от хищници или други котки. Ако мъркащият домашен любимец се чувства притиснат в ъгъла, той може да изсъска, да извие гърба си и да повдигне опашката си, за да изглежда по-голям и по-плашещ. Ако това не помогне, то може да прибегне до хапане или драскане като последно усилие да се защити.

И накрая, котките използват зъбите си за грижа за козината. Котките често ближат козината и ноктите си, за да се поддържат чисти и хидратирани. Те също имат инстинктивна склонност да гризат неща като играчки и мебели, което помага да поддържат зъбите си в отлично състояние.

Съвети за поддържане на зъбите на котката здрави

Въпреки че мяукащите животни са майстори в грижата за здравето на зъбите си, има някои неща, които може да направите, за да поддържате зъбите на котката си във възможно най-добрата форма.

котешки зъбиСнимка: iStock

Първо и най-важно, редовното четкане е от съществено значение за здрава уста. Трябва да миете зъбите на котката си колкото е препоръчал вашият ветеринарен лекар с паста за зъби, която е специално предназначена за котки. Също така е важно да водите котката си на редовни прегледи при ветеринар, който може да почисти и прегледа зъбите на котката ви по-задълбочено.

Ако мъркащият ви приятел има нужда от допълнителна грижа за зъбите, помислете за добавяне на лакомства за зъби или гранули, които са специално предназначени да намалят натрупването на плака върху зъбите и венците. И не на последно място - осигурете играчки и други предмети, които можете да използвате, за да поддържате зъбите на вашата котка чисти и здрави.

Като отговорен собственик на котка е от съществено значение да сте запознати с устната хигиена на вашия домашен любимец и да му осигурите важни грижи за тяхното здраве. Чрез планиране на редовни прегледи при ветеринар, редовно четкане и предоставяне на специални лакомства, предназначени за здравето на зъбите на котките, можете да поддържате зъбите на вашата котка здрави!

Вижте още:

Котката ми ме ухапа внезапно

Интересни факти за котешките зъби

Виж още