Колко бързо бие сърцето на котката

домашна котка Снимка: iStock

Ч аст от това да сте добре информиран и образован собственик на домашен любимец е да знаете какво е нормално за вашия мъркащ приятел, включително нормалната му сърдечна честота. Когато знаете какво е нормално, вие сте в състояние да разпознаете всичко, което не е обичайно. Колкото и да е трудно това при котките, тъй като те по природа са същества с необичайно поведение. 

Сърдечният ритъм на котката ви дава важна информация за цялостното ѝ здравословно състояние. Необичайният такъв понякога може да бъде предупредителен знак, че нещо не е наред и че котката ви трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар.

Нормалната сърдечна честота на котката е между 180 и 220 удара в минута.

Dogsandcats.bg

Как да проверим сърдечната честота на котката

Сърдечната честота е броят удари на сърцето за една минута. Ветеринарните лекари използват тази стойност, заедно с други жизнени показатели, като честота на дишане, температура и цвят на лигавицата, за да разберат как функционира тялото на котката ви и да откриват и наблюдават здравословни проблеми.

домашна коткаСнимка: iStock

Ако искате да разберете какъв е сърдечният ритъм на вашата котка, има лесен начин да го измерите. Ще ви трябва часовник със секундна стрелка, хронометър или смартфон, за да следите времето.

Изберете време, когато котката ви е спокойна и отпусната, тъй като това ще ви даде представа за сърдечната честота на котката ви в покой. Започнете, като поставите ръката си от вътрешната страна на горната част на бедрото на котката. Трябва да усетите как в тази област пулсира кръвоносен съд, известен като феморална артерия. Поставете ръката си върху левия гръден кош на котката, точно зад лакътя. Трябва да усетите как сърцето ѝ бие под върховете на пръстите ви. Сърдечният ритъм ще бъде еднакъв и на двете места, така че използвайте мястото, което е най-лесно за вас и, което мъркащият приятел позволява да докосвате и държите ръката си.

След това пребройте колко пъти усещате пулса на феморалната артерия на котката си или ударите на сърцето ѝ през гърдите за период от 15 секунди и умножете това число по четири. Така ще получите сърдечната честота на котката си в удари в минута. Може да е полезно да повторите броенето няколко пъти, за да сте сигурни, че получавате една и съща стойност.

Какво може да повлияе на сърдечния ритъм на котката

Ако сърдечният ритъм на котката е прекалено бърз, това се нарича тахикардия, докато бавният сърдечен ритъм се нарича брадикардия.

  • Тахикардия - бърз сърдечен ритъм

Нормално е котката да развие тахикардия като физиологичен отговор на физически упражнения, стрес, страх или болка. Когато обаче тахикардията се появи в покой, тя може да показва скрит проблем. Някои от най-често срещаните причини за тахикардия при котките могат да бъдат анемия, хипертиреоидизъм, сърдечни заболявания и други.

домашна коткаСнимка: iStock

  • Брадикардия - бавен сърдечен питъм

Опасно бавният пулс може да се случи поради шок. Това е животозастрашаващо състояние, предизвикано от внезапно спадане на притока на кръв в организма, котките могат да развият шок поради травма, загуба на кръв, топлинен удар или алергична реакция.Ниската телесна температура също може да забави ритъма на сърцето, което също е опасно за живота на животинчето.

Сърцето ма мъкщатите животни нормално бие между 180 и 220 удара в минута. Това е около два пъти по-бързо от нормалния човешки ритъм, който е около 60-80 удъра в минута. 

Вижте още:

11 неща, които искате да знаете за мустаците на вашата котка

Любопитни котешки факти: мъркащите животни имат ли пъп?

Ще се изненадате колко ДНК хората споделяме с котките

Виж още