Котките знаят ли, когато някой човек не ги харесва?

домашна котка Снимка: iStock

Н е всеки е котешки човек. Някои хора са любители на котки, докато други не харесват или дори се страхуват от тях. Разбира се, ако обичате мъркащите животни, е трудно да разберете какво не трябва да харесвате и може дори да се тревожите за чувствата на вашия космат член на семейството.

В крайна сметка, ако вашата котка разбере, че човек не я харесва, дали ще бъде наранена или обидена? Ами, всъщност не. Нека разберем защо котките не се интересуват, ако някой не ги харесва, а има котки, които може дори да го предпочетат!

Знаят ли котките, когато хората не ги харесват?

домашна коткаСнимка: iStock

Гальовните животни са доста наясно с хората и техните чувства. Те разпознават човешки емоции като тъга, щастие, депресия, гняв и страх и ще коригират поведението си в зависимост от настроението на своя човек.

Dogsandcats.bg

Трогателна е мисълта, че котките искат да ни развеселят, когато сме тъжни, и ако обичате котки, гушкането с мъркащата ви котка вероятно ще накара нещата да се почувстват малко по-добре.

Но какво ще стане, ако предпочитате котката да не ви успокоява, тъй като не си падате много по тях? Гальовните приятели също улавят вибрациите и социалните знаци, които им позволяват да разберат дали даден човек изпитва привързаност към тях. Така че, ако не сте фенове на котките, котката определено ще знае за това.

Какви знаци могат да подскажат на котка, че не я харесвате?

Ако не харесвате мъркащи животни и посещавате приятел, който има котка, може да си помислите, че криете добре чувствата си. Вие обаче ще дадете много фини сигнали с поведението си и тяхната котка ще ги засече. Ето няколко примера:

  • Език на тялото

Вероятно ще се държите малко неловко около гальовния приятел. Ако седите, можете да държите коленете и стъпалата събрани, да държите ръцете си в скута си и гърба си леко прегърбен. Вероятно ще изглеждате по-скоро напрегнати и сковани, отколкото отпуснати, и може да се нервирате.

Можете също така да избягвате зрителен контакт с котката и или да я наблюдавате внимателно. Въпреки че котката може да не разбира целия спектър от вашето поведение, тя е достатъчно умна и наблюдателна, за да забележи, че не сте заинтересовани или сте притеснени.

  • Тон на гласа

домашна коткаСнимка: iStock

Котките разпознават тона в гласовете на хората и могат да използват тази информация, за да решат дали са добре дошли - или не! Ако някой, който обича котки, говори с тях, той би бил склонен да използва по-висок тон, напевен глас, подобен на този, който мнозина използват, когато говорят с бебета.

Този глас глас също може да е по-мек и по-успокояващ. Ако не харесвате котки, вероятно ще има следи от страх, раздразнение, нервност или гняв в гласа ви и повечето мяукащи животни ще разберат това.

  • Липса на комуникация

Може би си мислите, че като игнорирате напълно котка, изобщо избягвате да подавате сигнали. Но липсата на каквато и да е комуникация от ваша страна, особено ако котката се опитва да привлече вниманието ви, ще бъде очевиден начин да покажете на котка, че не искате контакт с нея.

  • Нервност

Хората, които се страхуват от котки, често са тревожни около тях и котката ще усети тези нерви. Това е така, защото ще бъдете по-напрегнати, дишането ви ще се промени и движенията на тялото ви ще бъдат резки и по-малко отпуснати.

домашна коткаСнимка: iStock

  • Избягване

Не само избягването на зрителен контакт ще ви издаде. Ако активно се отдалечавате от котка, когато се приближава към вас, или се отдалечавате неуверено, когато е наблизо, вие ясно показвате, че не я харесвате.

Разстройват ли се котките, ако не ги харесвате?

За разлика от повечето хора, котките изглежда не изпитват никакви негативни емоции, когато някой не ги харесва.

Хората са социални същества, много от които искат да бъдат харесвани. Ако някой ви каже, че не ви харесва, това може да ви нарани и разстрои и да ви остави да се чувствате така, сякаш сте направили нещо нередно. За щастие, котките изобщо не изпитват това.

Защо котките нямат проблеми с хора, който не ги харесват?

домашна коткаСнимка: iStock

Бъдете спокойни, мъркащите приятели се чувстват добре около хора, които не ги харесват, гушкат или обръщат внимание. Може да е малко странно, но да не забравяме, че котките са самостоятелни и обичат те да командват наоколо. Човек, който не харесва котки или изпитва страх от тях, няма да ги закача, гали, преследва, вдига или да прави всички онези досадни неща, които котешките любители правим и не можем да се сдържим.

Така че човек, който оценява личното пространство на котката е винаги добре дошъл за нея!

Виж още