Мога ли да имам котка, ако страдам от астма

стопанин киха Снимка: iStock

А стмата е заболяване на дихателните пътища, което засяга милиони хора по света. Въпреки че котките могат да влошат симптомите на астмата, това не е задължително. Всъщност при някои хора с астма притежаването на котка може дори да помогне за подобряване на дихателното им здраве. Няма категоричен отговор на този въпрос, тъй като всеки човек с астма реагира по различен начин на различни животни - някои хора с астма имат алергии към котки, а други - не. Въпреки че лекарите може да обезкуражат хората с астма да имат котки, много любители на котки имат това заболяване и все пак избират да имат котешки приятел.

Ако имате астма и обмисляте да си вземете котка, не забравяйте да се консултирате с лекаря си за това какви конкретни предпазни мерки трябва да вземете, за да сте сигурни, че животът с котка няма да влоши симптомите на астмата ви.

Влошават ли котките астмата?

стопанин кихаСнимка: iStock

Съществуват няколко потенциални причини, поради които котките могат да влошат астмата. Една от причините е, че котките произвеждат високи нива на пърхот - малки кожни люспи, които лесно могат да се разпространят във въздуха и могат да предизвикат астматичен пристъп. Също така котките могат да увеличат количеството прах във въздуха, което може да влоши симптомите на астмата.

Dogsandcats.bg

Има някои доказателства, че котките могат да предизвикат астматични пристъпи, въпреки че степента на това все още се проучва. Смята се, че излагането на котешки алергени може да увеличи риска от астматичен пристъп при хора, които вече са податливи. Интересно е, че не всички хора, които са алергични към котки, ще получат астматичен пристъп, когато са в близост до тях. Това може да се дължи на разликите в начина, по който отделните органи реагират на алергените.

Може ли човек с астма да има котка?

Няма абсолютен отговор на този въпрос, тъй като последиците от астмата върху човека могат да бъдат различни в различните случаи. Като цяло хората с астма могат да открият, че наличието на домашна котка изостря симптомите им, тъй като е известно, че котките произвеждат високи нива на алергени, които могат да предизвикат астматичен пристъп.

За хората с тежка астма обикновено се препоръчва да избягват контакт с животни, които могат да произвеждат алергени, като котки, кучета и зайци. Въпреки това последиците, които астмата оказва върху човека, могат да варират значително при отделните хора. Като цяло се препоръчва хората с астма да избягват контакт с домашни любимци, които имат пера или козина, тъй като тези животни могат да произвеждат прах и други алергени, които могат да влошат симптомите на астмата.

Може ли котешката козина да повлияе на белите ми дробове?

стопанин кихаСнимка: iStock

Наличието на котешка козина в околната среда може да повлияе на белите дробове по редица начини. Първо, котешките косми могат да действат като дразнител, предизвиквайки кашлица и хрипове. Второ, тя може да задържа частици във въздуха, което води до възпаления и други респираторни проблеми. И накрая, самите котки могат да бъдат източник на алергени, които могат да предизвикат астматични пристъпи и други респираторни проблеми. Също така е възможно котешкият косъм да повлияе на белите дробове, ако попадне в дихателните пътища - при хора с астма или алергия дишането на котешки косъм може да влоши състоянието им.

Вредна ли е котешката козина за хората?

Потенциалната вреда, която котешките косми могат да причинят на хората, зависи от редица фактори, като чувствителността или алергията на индивида към котки, котешки пърхот и количеството котешки косми в околната среда. Някои хора може да са алергични към котките и излагането на котешки косми може да предизвика алергична реакция. За повечето хора обаче няма опасност да се намират в близост до котешки косми.

Коя котешка тоалетна е най-подходяща при алергии?

стопанин кихаСнимка: iStock

На пазара се предлагат различни котешки постелки за тоалетна, някои от които са по-подходящи за хора с алергии, отколкото други. Например постелките на глинена основа често съдържат прах и други частици, които могат да влошат симптомите на алергия. Тоалетната със силикагел е добър вариант за хора с алергии, тъй като практически не съдържа прах. Някои други добри избори за хора с алергии включват постелки на пшенична основа и постелки от рециклирана хартия.

В заключение, котките могат да предизвикат астматични реакции при някои хора. Ако сте алергични към котки, е важно да се консултирате с вашия лекар, за да определите дали е подходящо да имате котка в дома си. Ако не сте алергични към котки, няма нужда да се притеснявате. Въпреки това, ако започнете да имате симптоми, след като сте били в близост до котка, непременно се обърнете към вашия лекар.

Вижте още:

Могат ли кучетата да са алергични към котки

Котките знаят ли когато хората имат алергия към тях

9 хипоалергенни котки за хора с алергии

Виж още