Мога ли да отглеждам птици заедно с котката си

котка и птица Снимка: iStock

К отките и птиците не могат да бъдат по-различни видове. Те не само принадлежат към напълно различни животински семейства, но и физически са много различни едни от други. Всеки, който някога е имал котка, която се разхожда в двор, вероятно е забелязал как тя дебне и скача във въздуха в опит да хване птица, често с голям успех.

И птиците, и котките могат да бъдат страхотни домашни любимци, но ако се интересувате от отглеждането на птици и котки, може да сте се чувствали така, сякаш не можете да намерите начин безопасно да държите и двете животни в един и същ дом.

Съществува ли все пак безопасен начин да държите тези толкова разрични животни заедно? Като цяло не е невъзможно тези животни да съжителстват заедно и по-скоро има начини, по които може да опазите птиците си от хищния мъркащ приятел!

котка и птицаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Не забравяйте, че отглеждането на котки и птици заедно в един дом е свързано с много рискове, тъй като често може да доведе до нараняване и смърт на птицата. Това никога не трябва да се преследва без предишен опит с двата вида, ветеринарни и организиране на контролирана, безопасна среда. Препоръчително е да говорите с ветеринарния си лекар и да се уверите, че всички предпазни мерки са спазени.

Най-безопасният начин да поддържате и двата вида здрави и щастливи е да ги държите на достатъчно разстояние един от друг, като гарантирате, че птицата ви е в защитена част от дома, до която котката няма достъп.

Как котките и птиците могат да живеят заедно?

Да имате свободна птица в дома си с котка е рецепта за бедствие. Дори и най-спокойните, мързеливи котки могат да събудят ловния си инстинкт, като видят птица да лети из къщата. Може да ви изненада значително да видите колко бързо вашата мързелива домашна котка може да се превърне в убиец, който лови птици.

С други думи - тези два домашни любимеца винаги трябва да се държат отделно един от друг.

котка и птицаСнимка: iStock

Заграждението на птицата трябва да е в стая, която винаги е защитена и извън обсега на котката, така че двете животни да не забелязват присъствието едно на друго. В противен случай котките могат да бъдат особено привлечени от района, където знаят, че има птица, ако имат силен ловен инстинкт. Някои гальовни животни не се интересуват напълно от птици, но ако мислите, че вашата котка никога не би наранила птица, помислете пак! Котките са хищници по природа и не могат да бъдат обвинявани за инстинкта си. Ваша е отговорността да гарантирате, че вашата птица е в безопасност по всяко време.

Жилищни пространства за котките и птиците

И двата домашни любимеца трябва да имат осигурени пространства, които им позволяват комфорт и безопасност далеч един от друг. Котките обичат да имат зони, които са тихи, а много котки предпочитат високи пространства, които им позволяват удобно да си починат и да наблюдават случващото се в дома Необходими са чиста вода и лесен достъп до храна и тоалетна.

котка и птицаСнимка: iStock

Птиците може да имат различни предпочитания в зависимост от вида, но трябва да имат просторна и чиста клетка или кавез с много чиста вода и подходяща храна. Те също трябва да бъдат снабдени с играчки и предмети за обогатяване, които ги забавляват и правят щастливи. Тези елементи трябва да се редуват или променят редовно, за да поддържате вниманието на вашата птица и тя да се чувства щастлива и пълноценна.

И котките, и птиците трябва да получават много индивидуално внимание от хората си всеки ден. Това не само изгражда доверие и щастие, но също така гарантира, че и двата домашни любимци са здрави и в безопасност.

Трябва ли котките и птиците в един дом да се запознаят?

котка и птицаСнимка: iStock

Категорично не. Тези два вида са естествени „врагове“ и рискът нещо да се обърка и вашата птица да бъде сериозно или фатално ранена просто не си струва. Внезапният стрес и шок от подобна среща могат дори да доведат до смърт при птиците, показвайки колко са чувствителни. В противен случай това може да доведе до стрес, който оставя последици за здравето на вашата птица.

Котките и птиците могат безопасно да се държат заедно в домовете, ако са взети подходящи предпазни мерки, за да се гарантира, че и двата вида се държат на достатъчно разстояние едни от други. Ваша работа като собственик на домашен любимец е да осигурите безопасна и щастлива среда за всички. Позволяването им да прекарват време заедно не е безопасно или препоръчително. Това ще създаде стрес за едното или и за двете животни, така че здравият разум и строгите предпазни мерки са от съществено значение, за да поддържате вашата котка и вашата птица щастливи в един дом заедно.

Вижте още:

Лисиците нападат ли котки

Как да сприятелим успешно куче с котка

Котките нападат ли зайци? Могат ли да съжителстват с тях?

Виж още