Могат ли котките да бъдат психично болни

котка у дома Снимка: iStock

Д а чуеш собственик на котка да описва котешкия си приятел като „луд“ или „откачен“ не е необичайно явление и често се посреща със споделен смях, което само засилва странните характери на тези чудати животни. Но може ли тези „луди“ поведения да бъдат приписани на нещо по-сериозно, като проблем, свързан с психичното здраве?

Психичното заболяване състояние състояние, което засяга емоциите, мисловните процеси или поведението на човек, което често води до трудности в социални, работни или семейни условия. Близо 20% от възрастните американци са диагностицирани с някакъв вид психично заболяване. За щастие, лечението е възможно и има подкрепа за всеки, който се бори с психично заболяване, каквото и да е състоянието.

Могат ли котките да са психично болни?

Мнозина смятат, че мяукащите животни могат да имат психични заболявания, но за съжаление просто не са направени достатъчно изследвания в областта на котешкото психично здраве, за да могат лесно да се поставят ясни диагнози.

Dogsandcats.bg

Има обаче някои мерки, които ветеринарните лекари предприемат, когато обмислят дали е възможно психично заболяване при котки.

котка у домаСнимка: iStock

За да диагностицира котка с обсесивно-компулсивно разстройство, например, ветеринарен лекар ще стигне до заключението, като изключи всякакви други възможни медицински причини. Така че, ако вашата котка натрапчиво се облизва и мие козината си до степен, че косата се изтощава, лекарят първо ще направи преглед на всички други тревожни симптоми от вас, след което ще проведе тестове като кръвна картина, анализ на урината, остъргване на кожата , и дори CAT или MRI сканиране, за да се изключи основното физическо състояние. Ако всички тези тестове се покажат отрицателни, вероятно котката ви може да има психично заболяване като ОКР или тревожност, което може да обясни нейното обсесивно-компулсивно поведение.

Признаци на психични заболявания при котки

Разпознаването на признаци на психично заболяване при котки може да бъде трудно в зависимост от заболяването, което се опитвате да потвърдите. Разстройството на хиперактивност като ADHD, например, има симптоми, които приличат много на това как много котки просто се държат по съвсем „нормален“ за тях начин и са по-активни по природа.

Депресията при котките често се характеризира със загуба на апетит, по-ниско ниво на активност и странно поведение като съскане.

За да разберете добре дали мяукащият ви домашен любимец има или не психично заболяване, ще трябва да сте добре запознати с обичайните модели и поведение на вашата котка и да следите за всичко, което изглежда необичайно.

Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) при котки

В допълнение към обсесивното поведение на миене на козината, което някои котки могат да проявят, други симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство се вземат предвид преди официалното диагностициране на котка със заболяването. Сред симптомите са прекомерен и повтарящ се плач, често крачене и смучене и/или хапане на тъкани или тапицерия.

котка у домаСнимка: iStock

Въпреки че някои психични заболявания при хората са генетични, професионалистите смятат, че OCD при котките е по-вероятно причинено от определени условия на околната среда, като например скорошно преместване или промяна в дома на котката, или дори подсилване от техните собственици.

Синдром на котешка хиперестезия

Едно свързано с мозъка заболяване, от което изследователите все още са объркани, се нарича синдром на котешка хиперестезия. Разпознава се по определени бързи изблици на хаотично поведение при някои мяукащи животни, като интензивно драскане или обсесивно хапане или облизване. Възможно е да се наблядават още и гърчове, форма на самонараняване, поради поведението на „атака“, което котките изглежда прилагат към себе си в такива моменти.

Подобно на други психични заболявания, това състояние се определя чрез изключване на възможни основни медицински разстройства и след като вашата котка бъде диагностицирана със заболяването, се съставя план за лечение. Обичайните лечения за това състояние включват лекарства против гърчове, намаляване на възможните причини за безпокойство и установяване на безопасен и предвидим график, на който вашата котка може да разчита, като хранене и игра на време.

Вижте още:

Какво означава прекаленото чесане и близане при котките

Как да разпознаем синдрома на котешка хиперестезия

Обсесивно-компулсивно разстройство при котки

Виж още