Могат ли котките да хапват прошуто

Котка краде човешка храна Снимка: iStock

М ного котки обичат всякакви видове месо. Знаем отлично, че мъркащите животни се пречкат и наблюдават зорко всяка една наша стъпка в кухнята, а когато мирише на месо - дори са склонни да ни издебнат, за да си откраднат някоя апетитна хапка. В главата ви със със сигурност се върти въпросът дали всички видове месо, които хапвате вие са безопасни за гальовните животни и можете ли да споделите мъничко с тях?

Храносмилателната система на котките е създадена да обработва месо, но не същите видове, които консумират хората. Ако приготвяте за себе си сандвич или нещо с прошуто със сигурност котката ви ще прояви интерес към тази миризма. Добрата новина е, че в много малки количества, този вид месо не е опасен за гальовните жинотни и сега ще разгледаме въпроса по-подробно!

Какво е прошуто?

прошутоСнимка: iStock

Прошутото от италиански означава „шунка“ и представлява месо, което е сушено. Обикновено се сервира на тънки филийки и има наситен, солен и мазен вкус. Тъй като при повечето процеси на сушене се използва сол, като обикновено количествата са доста високи и, ако сте хапвали прошуто, със сигурност сте усетили, че то е доста солено.

Dogsandcats.bg

Какво включва безопасната диета за котки

Котките са задължителни хищници и се хранят с месо. В дивата природа те получават всичко, от което се нуждаят от плячката си. Когато става въпрос за домашни котки, тяхната диета трябва да наподобява тези на техните диви братовчеди възможно най-много. Това означава много протеини, умерени мазнини, нисък брой въглехидрати и различни витамини, минерали и аминокиселини.

Имат ли нужда котките от сол

Натрият е необходим в диетата на гальовните животни, за да сте сигурни, че те ще бъдат здрави. Количеството, от което се нуждае всяка котка, зависи от нейната възраст, здраве и тегло.

Също както при хората, котките не бива да прекаляват със солените храни. Прекомерната консумация на сол може да бъде токсична за гальовните животни, а ако се стигне до отравяне - това се превръща в спешен случай.

Ако дадете на котката си малко парче прошуто, няма да я отровите, но ако мъркащият приятел се е добрал сам до опаковката и е хапнал значително количество от нея, това може да е опасно. Някои от признаците на отравяне със сол са следните:

 • Повръщане
 • Диария
 • Липса на апетит
 • Летаргия или слабост
 • Прекомерна жажда
 • Треперене в мускулите
 • Припадъци
 • Кома
 • Лоша координация
 • Недостиг на въздух

Тези симптоми обикновено се появяват в рамките на 3 часа след консумацията на сол. Ако забележите някой от тях - побързайте да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Други проблеми с консумацията на прошуто при котките

котка и човешки храниСнимка: iStock

Вече знаем, че прошутото може да е твърде солено, за да могат гальовните животни да го консумират редовно. Освен опасността от високите нива на сол, има още няколко неща, за които можете да се притеснявате, ако котката ви е хапнала твърде много:

 • Паразити

Сушеното месо не е сготвено. Сушенето убива много паразити в месото, но винаги има риск те да се появят отново поради грешки в този процес.

 • Бактерии

Бактериите, като Salmonella и E. Coli, могат да доведат до сериозни, животозастрашаващи заболявания за котките. Винаги съществува риск от тези бактерии в меса, които не са сготвени. Процесът на сушене ще убие бактериите, но правилното съхранение и приготвяне на прошутото преди консумация е необходимо, за да се поддържат котките и хората здрави.

 • Подправки

Прошутото често се изсушава с подправки, за бъде още по-вкусно за нас, хората, но е и много приклекателно за животните. Колкото и подправките да са необходими на нас, хората, толкова голяма част от тях са токсични за мяукащите животни. Чесънът и лукът например, са отровни за гальовните животни.

В обобщение можем да кажем, че ако хапвате прошуто и мъркащият приятел иска да опита - няма проблем да му дадете малко парче. Това в никакъв случай не бива да се случва редовно и това месо не трябва да заема място в диетата на гальовния домашен любимец.

Вижте още:

Мога ли да приготвя сьомга за котката си

Шунката вредна ли е за котките

Кои човешки храни са опасни за котките

Виж още