Могат ли котките да направят разлика между мъже и жени

котка и семейство Снимка: iStock

К отките са живели редом с хората в продължение на хиляди години, преди да станат опитомени домашни любимци. Като потомци на африканската дива котка, мяукащите животни оттогава са еволюирали, за да разчитат на хората за оцеляване. Дали котките разпознават мъже и жени и дали имат предпочитан пол е любопитен въпрос, на който си заслужава да се обърне внимание.

Малко вероятно е котките да правят разлика между мъжете и жените. Котките не ни възприемат като хора, а като големи и тромави котки. Повечето гальовни приятели ни приемат като майки, независимо от пола, и показват същото поведение около нас, както го правят около другите котки.

котка и семействоСнимка: iStock

От друга страна мяукащите животни могат да усетят човешките хормони, включително хормоните на бременността и феромоните, но те ги използват, за да изведат информация за нашето настроение, а не за нашия пол.

Dogsandcats.bg

Въпреки че са необходими повече проучвания, за да се даде конкретен отговор, ясно е, че котките създават силни връзки както с мъжете, така и с жените.

Котките реагират на положително поведение и всеки човек, който проявява щедрост и доброта, вероятно ще получи същата положителна реакция от котките.

Могат ли котките да разпознаят човешкия пол?

Проучванията показват, че котките не могат да различат човешките лица само по зрението. Мяукащите животни си служат с много други инструменти, за да ни разпознаят и тук тяхното обонение играе ключова роля. Със сигурност могат да различават различните си собственици, като се ориентират по миризмата, звукът, топлината, която излъчваме, но едва ли разбират концепцията за това от какъв пол са техните собственици.

Могат ли котките да помиришат човешки хормони?

котка и семействоСнимка: iStock

  • Менструален цикъл

Мяукащите животни могат да открият кога жената има менструация, като душат за миризма и хормонални нива. Много котки ще подушат областта на чатала на жената в този период, но в същото време мяукащите животни са по-склонни да уважават личното пространство на човека, отколкото другите животни.

Котките също могат да засекат промените в настроението на жената, когато тя е в менструален цикъл. Някои котки ще реагират положително на тези промени, докато други може да търсят малко далечина от собственичката си.

  • Тестостерон

Мъжете имат 7-8 пъти повече тестостерон в тялото си, отколкото жените. Въпреки че проучванията показват, че котките могат да усетят хормоналните промени на жената,  няма доказателства, че те могат да усетят мъжкия тестостерон.

Следователно трябва да приемем, че тестостеронът не помага на котката да прави разлика между мъжете и жените. Въпреки че мъркащите животни могат да разпознават хормони, които са само за определен пол, те не могат да направят разликата между мъж и жена.

Котките възприемат ли всички хора като майки?

Гальовните животни гледат на нас като на гигантски котки, а не като на хора. Те не коригират поведението си, когато са около нас. Те мъркат, търкат се в краката ни и ни ближат с езика си. Това е, което котките правят една на друга и това поведение предполага, че котките дори не ни възприемат като хора, да не говорим за мъже или жени.

Има определени поведения, които котките използват към хората, както биха използвали към своите майки. Най-забележителното е, когато котка меси с лапи корема на майката, за да стимулира кърма. Това поведение се пренася и в зряла възраст, защото котките свързват месенето с това положително действие. Те също така гледат както на мъжете, така и на жените като на някой, който се грижи за тях и ще ги защитава от опасности.

котка и семействоСнимка: iStock

Котките са биологично способни да правят разлика между мъжете и жените въз основа на техните аромати, звуци и визуален външен вид до известна степен. Те обаче не могат да използват тази информация, за да разберат дали взаимодействат с мъж или жена и всъщност за тях няма никакво значение. Стига да има кой да ги обича и да се грижи да тях, те ще бъдат невероятно доволни независимо дали имат собственик, собственичка или живеят в голямо човешко семейство.

Виж още