Могат ли котките да помиришат, че човек е болен от рак

котка и собственик у дома Снимка: iStock

З а кучетата знаем, че с помощта на тяхното силно обоняние и възможност за дресиране - могат да бъдат обучени да надушват някои заболявания при хората, включително ниска кръвна захар или рак.

Вижте още: Усеща ли кучето, че сме болни

Макар че котките имат по-силно обоняние от кучетата, те имат друг „проблем“ - не са чак толкова насочени към хората. Дори и котките да са привързани към стопаните си и действително да се чувстват сигурни в тяхно присъствие, все пак тези животинчета са темпераментни, самостоятелни и любовта им често е свързана по-скоро с тяхна изгода. И все пак - могат ли котките да надушат болест на стопанина си?

Според някои котешки родители - гальовният домашен любимец е открил рака им

Съществуват истории на стопани, които разказват, че благодарение на котката си - са открили рака си. Жена твърди, че котката ѝ я е „предупредила“ за рак на гърдата, като многократно е скачала и сядала върху засегната гърда.

Dogsandcats.bg

Мъж твърди, че котката му е „показала“ рак на белия дроб, като започнала необичайна активност в рамките на две седмици, докато човекът не отишъл на лекар. Мяукащият приятел е лягал до него, като е плъзгал лапата си надолу от лявата страна по тялото на мъжа, където лекарите в последствие откриват тумор.

Какво казва науката

котка душиСнимка: iStock

Към момента няма научни доказателства, които да потвърдят или отхвърлят тази способност на гальовните животни. Докато за кучетата има проучвания, при котките това е много по-трудно, защото всички знаем какъв характер имат те и колко трудно е да „сътрудничат“ на изследователи в тестове за поведение.

Все пак, някои експерти вярват, че мяукащите животни имат потенциал да надушват болести, по същия начин както разбират за промените във въздуха преди буря или усещат природни бедствия.

Мяукащите спътници имат потенциала да помагат на хората в тази област. Пред науката все още стоят много предизвикателства относно тези мистични и темпераментни животни.

Вижте още:

Котките усещат ли емоциите на стопаните си

Виж още