Могат ли котките да са лоялни към стопаните си

котка и стопанин Снимка: iStock

К огато говорим за лоялност, някак си в главата ни се прокрадва образа на куче и със сигурност асоциираме тази дума с четириногите най-добри приятели на човека. Не случайно са си спечелили това прозвище.

Какво можем да кажем за котките обаче? Те по-скоро носят аурата на мистични, самотни животни, които нямат проблеми да прекарват известно време необезпокоявани. Можем ли да кажем, че за лоялни към стопаните си?

Проведен експеримент всъщност дава положителни резултати

Проведено изследване, публикувано в Independent открива, че котките, подобно на децата и кучетата, формират емоционална привързаност към хората, които се грижат за тях. А ние, като техни стопани - правим точно това!

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Екип от учени тества котки, като поставя 70 от тях в непозната стая със собственика за две минути. След това стопанинът напуска стаята за още две минути и се връща. Изследователите отчитат, че около 60% от котките показват признаци на привързаност, когато собственикът се завърне в стаята. Те стават по-спокойни и започват или да търсят внимание от котешкия си родител или да изследват непознатата среда наоколо.

Останалият процент мъркащи животни или действа прекалено досадно спрямо собствениците си (което отново е форма на лоялност), или остават безразлични и не реагират по никакъв по-различен начин към появята на техния стопанин.

Интересното е, че подобно проучване е направено с деца и кучета, и резултатите са сходни - около 60% от тях показват признаци на привързаност към родителите или собствениците си.

Като цяло, мъркащите животни, които се чувстват несигурни спрямо собственика си са склонни да го отбягват, да се крият или да не обръщат особено внимание. Разбира се, много осиновени котки могат да имат лош минал опит, включително и от хора и за тях е нормално да са по-скептични или да имат нужда от много повече време, за да се отпуснат пред собствениците си.

От друга страна, все пак котките ни възприемат като източник на храна и защита. Макар и да звучи сякаш „ни обичат само заради това“ - никак не е малко. Котките нямат същата концепция за любовта като нас, хората и за тях тези чувства са равносилни на - любов.

Дали котките са лоялни колкото кучетата - може би не чак до такава степен. Но въпреки това, гальовните животни са силно привързани към хората си и доказателство за това е посрещането на вратата, тревожността от раздяла, компанията, която ви правят в скута, преследването от стая в стая, мъркането и всички тези очарователни и сладки неща, които правят и ни карат да забравяме за всички поразии и пакости, които на моменти провокират.

Вижте още:

Какъв тип личност е котката ми

Какво мисли котката ми за мен

„Слез от масата!“ – котките разбират ли какво им казваме

Виж още