Могат ли котките да се изгорят на радиатори

котка върху радиатор Снимка: iStock

В ашата котка трябва да е на топло, когато навън е студено. Не е изненадващо, че мяукащите приятели са инстинктивно привлечени от източници на топлина, като радиатори и други нагреватели, и това излага котката ви на риск от изгаряния и опарвания. Котките и високите температури могат да бъдат опасна комбинация, ако не се наблюдават внимателно.

Малко вероятно е радиаторите да изгорят котките, тъй като температурата ще се коригира. Термостатичният радиаторен вентил трябва да бъде настроен на безопасна за котка температура.

Котките не обичат да живеят в на студ и затова предпазните мерки около радиаторите са от решаващо значение, ако споделяте дома си с котки. Любовта на котките към топлината често ще измести чувството им за самосъхранение. Има обаче начини да предотвратите изгарянето на котката си.

котка върху радиаторСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Усещат ли котките, когато e твърде горещо?

Котките имат по-малко рецептори за болка от хората, когато става въпрос за топлина. Човешкото тяло признава болката при около 44 градуса, но котките могат да издържат на по-висока температура.

Ето защо е толкова важно да наблюдавате котка около източник на топлина. Мяукащият приятел може да не осъзнае, ако температурата е станала твърде висока, тъй като козината ѝ поглъща тази топлина. Ако след това котката ви задреме, има вероятност да се появят изгаряния.

Хубавото е, че все пак гальовните животни в повечето случаи умеят да разбират моментите, в които ги грози опасност от изгаряне и по-скоро биха се отдалечили от твърде висока горещина.

Възможно ли е котката ми да се изгори на радиатора?

котка върху радиаторСнимка: iStock

Физическите симптоми на изгаряне са доста очевидни. Те включват:

  • Яркочервена кожа
  • Болка и нежелание на котката да я докосвате

Ако мъркащият ви приятел се е изгорил, знаете какво трябва да направите - да го заведете на ветеринарен лекар. Котките също като хората получават различни степени на изгаряне, така че следва да се погрижите за гальовния спътник, като се обърнете към специалист, който да прегледа котката ви и да насрочи лечение.

Междувременно обезопасете радиаторите си, ако котката ви има навика да прекалява с топлината и да заспива върху горещите им повърхности.

Виж още